Bugetul Romaniei risca sa fie din nou prea optimist

0
685

Extinderea crizei datoriei suverane in Europa inspre Italia nu este un eveniment care poate fi ignorat, iar schimbarea structurii guvernului italian, care va fi condus de fostul Comisar European Mario Monti este un pas in directia corecta. Pietele financiare spera ca implementarea de catre un guvern tehnocrat a unor reforme indelung amanate va readuce calmul in privinta capacitatii Italiei de a-si stabiliza si,

ulterior, reduce datoria publica, situata la un procent de peste 120% din PIB. Cu toate acestea, politicile de austeritate necesare pentru aducerea sub control a deficitului au un efect de franare a economiei si, dincolo de euforia legata de predarea stafetei in Italia, viitorul trebuie privit cu prudenta. Previziunile privind avansul economic in zona Euro ale Bancii Centrale Europene vizeaza o crestere modesta, de 0,8%, iar incertitudinea foarte ridicata poate insemna sanse sporite de intrare in recesiune.    
« Nu exista o « solutie » simpla si care sa rezolve fara probleme criza europeana. Restrangerea cheltuielilor publice e necesara pentru a restabili increderea ca datoria poate fi tinuta sub control, dar va afecta cresterea pe termen mediu, iar economia Europei poate avea in fata o perioada prelungita de slabiciune», a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Romania are de infruntat astfel o dubla provocare : incetinirea principalelor piete de export si, respectiv, riscul unei ingustari a conductei de finantare venind dinspre bancile din Vest, confruntate cu nevoi acute de capital in tarile de origine ; promisiunea cancelarului german privind pastrarea expunerii grupurilor financiare pe Romania are o importanta componenta politica, fara sa constutiuie insa o garantie ferma.
Semnele de intrebare privind atingerea unei rate de crestere economica de 2% in Romania in 2012 s-au inmultit in conditiile revizuirii perspectivelor pentru zona Euro, asa incat o constructie a bugetului pe o crestere a veniturilor de 7% si un avans economic in jurul a 2% poate parea in acest moment prea optimista. «Decizia de majorare a ponderii acordate cheltuielilor pentru investitii la 6,5% este in directia corecta, dar insuficient de curajoasa. O varianta mai eficienta ar fi putut fi diminuarea sau cel putin plafonarea cheltuielilor cu achizitiile de bunuri si servicii si redirectionarea fondurilor suplimentare catre investitii. in ansamblu, bugetul este din nou prea optimist fata de realitate, asa cum se intrevede aceasta acum. Ținta de 1,9% pentru deficitul bugetar pare dificil de atins in 2012. Ar fi de preferat sa fim surprinsi in sens pozitiv dupa ce am setat asteptari mai prudente, decat sa fim luati pe nepregatite de venituri sub previziuni si sa raportam un deficit public mai mare decit cel estimat», a precizat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizatǎ de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informatii vǎ invitǎm sǎ vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here