Bucuresti, capitala fotbalului european! Afla detalii despre finala Europa League!

0
663
arena-nationala-fotbal-bucuresti

arena-nationala-fotbal-bucurestiFinala Europa League 2012 aduce in Bucuresti, potrivit organizatorilor, aproximativ 30.000 de suporteri spanioli, sustinatori ai echipelor Atletico Madrid si Athletic Bilbao, dar si alte cateva zeci de turisti, cel mai mare oras al Romaniei devenind, pentru o zi, capitala fotbalului european.

Si pentru ca marea finala din 9 mai este cel mai important eveniment sportiv al ultimilor 20 de ani din Romania, organizatorii locali – Primaria Capitalei si Federatia Romana de Fotbal – au stabilit cum ii preiau pe suporterii spanioli veniti in Romania sa sustina echipele favorite, unde ii duc, cum ii distreaza si cum ii ajuta sa se descurce intr-o tara in care, probabil, cei mai multi dintre ei nu au ajuns pana acum.

Zone amenajate special pentru fani, voluntari vorbitori de spaniola si engleza care ajuta suporterii, transport, restrictii de trafic, asistenta medicala, masuri de ordine si siguranta, prevenirea furturilor, rezolvarea rapida a sesizarilor, curatenie pe strazi, totul a fost stabilit, spun autoritatile, care sunt deja „la start” si asteapta ziua marii finale pentru a vedea spectacol fotbalistic.
Majoritatea sustinatorilor echipelor Atletico Madrid si Athletic Bilbao vin la Bucuresti, pentru finala Ligii Europa, incepand de miercuri dimineata.

De la Aeroportul „Henri Coanda” Otopeni, ei vor fi preluati cu autobuze si dusi in zonele pentru fani. La aeroport, primesc pliante in limba spaniola cu informatii si date de contact, printre care numere de urgenta, harta Bucurestiului si a Arenei Nationale, puncte de atractie turistica, dar si datele de contact ale Ambasadei Spaniei.

Organizatorii s-au gandit ca suporterii celor doua echipe sa aiba locuri de intalnire diferite, astfel ca in Piata „George Enescu” vor fi fanii echipei Atletico Madrid, iar in Piata Constitutiei vor sta cei care sustin pe Athletic Bilbao.

In zonele destinate suporterilor, vor fi organizate spatii pentru activitati sportive si divertisment, unde vor fi concerte ale artistilor romani, cu animatori vorbitori de limba spaniola, dar si standuri de promovare a Capitalei, precum si o „zona gastronomica”. Zonele vor fi delimitate cu garduri speciale si vor avea apa potabila si toalete ecologice.

Finala Ligii Europa va putea fi vizionata si din Piata Constitutiei, unde, pentru suporterii care nu vor merge la stadion, vor fi instalate patru ecrane gigant care vor transmite, incepand cu ora 20.00, imagini in direct de la Arena Nationala. Alte ecrane vor fi amplasate, potrivit Primariei Sectorului 6, in parcurile Drumul Taberei si Crangasi.

Aproximativ 50 de vorbitori de limba spaniola, unii dintre ei elevi la Liceul „Cervantes” din Capitala, imbracati cu tricouri pe care scrie „Pregunta me” – „intreaba-ma”, ii vor ajuta pe suporterii spanioli care le vor cere informatii.

In cele doua zone pentru fani, vor fi si politisti vorbitori de engleza si spaniola, dar si politisti imbracati in civil, care au sarcina sa intervina in cazul in care sunt situatii de furturi din buzunare, talharii sau inselaciuni.

Suporterii vor putea intra pe Arena Nationala incepand cu ora 18.45. Din cele doua zone de divertisment, suporterii spanioli vor fi preluati cu autobuze si dusi la stadion pe trasee diferite.

Masuri de ordine si siguranta publica

Finala Ligii Europa va angrena un numar impresionant de forte de ordine, peste 5.500 de politisti, jandarmi, pompieri, dar si 500 de studenti ai Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”.

In ziua finalei, 2.900 de politisti, 1.600 de jandarmi, 700 de pompieri si 100 de politisti de frontiera vor fi in zona aeroporturilor, a punctelor de frontiera, pe traseele de deplasare si in apropierea locurilor de cazare ale suporterilor, in zonele turistice si de agrement, precum si pe strazile care duc spre Arena Nationala.

In cazul producerii unor incidente, echipaje de rezerva, stationate in apropierea Capitalei, vor fi pregatite sa intervina.

Politistii de la Rutiera se vor ocupa de fluidizarea circulatiei in locurile cele mai aglomerate si vor comunica zonele in care exista restrictii.

In zonele aglomerate, politisti in civil vor urmari sa nu fie furturi din buzunare, talharii sau inselaciuni.

Eventualele sesizari vor fi preluate de politisti care stiu spaniola sau engleza, iar suporterii care isi pierd actele vor fi indrumati sa se adreseze direct Ambasadei Spaniei la Bucuresti.

Tot ca masura de siguranta si de fludizare a traficului, in ziua marii finale, elevii din Bucuresti nu vor merge la scoala, decizie luata la solicitarea primarului general Sorin Oprescu.

Asistenta medicala

Peste 120 de persoane vor asigura asistenta medicala la finala Ligii Europa, aproximativ 60 fiind aduse din afara Capitalei.

In stadion, sunt sase cabinete medicale, unde va fi acordata asistenta mediala celor care vor avea nevoie de un consult obisnuit. Unii medici si asistente sunt vorbitori de limba spaniola.

Pentru preluarea urgentelor de la Arena Nationala, vor fi 29 de echipe de paramedici. Fiecare echipa este formata din doua persoane, care vor avea echipamente de prim ajutor si vor transporta eventualii pacienti pana la ambulante.

La stadion, vor fi patru ambulante, altele fiind pregatite in exteriorul arenei. De asemenea, vor fi amplasate corturi de acordare a primului ajutor, dotate cu tot ceea ce este necesar in astfel de situatii.

Cabinetele din interiorul stadionului sunt asigurate de Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, iar pe ambulantele din exteriorul stadionului sunt echipaje SMURD si de terapie intensiva de prim ajutor.

Ambulante SMURD vor fi in toate zonele aglomerate, in cele doua zone pentru suporteri din Piata Constitutiei si Piata George Enescu, in centrul Capitalei si pe strazile din apropierea stadionului.

in noaptea meciului, Spitalul Floreasca, Spitalul Elias, Spitalul Universitar, Spitalul de Oftalmologie, Spitalul „Sf. Pantelimon” si Spitalul de Chirurgie oro-maxilo-faciala „Prof. Dr Dan Theodorescu” vor fi pregatite pentru eventuale urgente medicale.

Pentru coordonarea asistentei medicale au fost infiintate doua puncte de comanda interconectate, unul in interiorul si celalalt in exteriorul stadionului.

Masuri in zona Arenei Nationale

Persoanele care ar putea crea probleme la finala Europa League sunt cunoscute, iar „serviciile” se vor ocupa de acestea, asa cum a spus primarul Capitalei.

In plus, instalatia de monitorizare video de la Arena Nationala poate sa recunoasca „trasaturile celor mai ciudati”, potrivit edilului.

Suporterii vor fi supravegheati cu 90 de camere video pe toate strazile din Sectorul 2 al Capitalei care duc spre Arena Nationala, atat inainte, cat si dupa terminarea partidei dintre Atletico Madrid si Athletic Bilbao.

Comportamentul suporterilor inainte si dupa terminarea partidei, dirijarea traficului rutier, respectarea regulilor de circulatie de catre soferi si pietoni, in special in perioada meciului, vor fi monitorizate permanent cu cele 90 de camere video amplasate in 31 de intersectii.

La finalul meciului, suporterii vor fi supravegheati si de patrulele Politiei Locale a Primariei Sectorului 2, care de marti pana joi dimineata vor fi in alerta maxima.

Pe traseele de deplasare a suporterilor, dar si in interiorul stadionului au fost montate placute speciale, astfel incat acestia sa acceseze cu usurinta punctele cheie din oras, Arena Nationala, zone amenajate in Piata Constitutiei si Piata George Enescu si Centrul Istoric.

Totodata, suporterii vor putea sa se orienteze dupa indicatoare de semnalizare turistica montate pe strazi.

In ziua finalei va fi interzisa comercializarea bauturilor alcoolice si orice forma de comert stradal in incinta Arenei Nationale, pe Bulevardul Basarabia, strada Maior Coravu, Vatra Luminoasa, Bulevardul Pierre de Coubertin si pe arterele adiacente.

De asemenea, in 9 mai, va fi interzis comertul stradal in zonele pentru suporteri din Piata Constitutiei si Piata George Enescu, in Centrul Istoric si in apropierea acestora.

Produsele care folosesc ilegal sigla UEFA Europa League, sigla Finalei Bucuresti 2012 si siglele celor doua echipe finaliste
si produsele sponsorilor oficiali sunt interzise, iar agenti de ordine publica din Politia Locala vor fi pe strazi pentru a preveni comertul ilicit.

Firmele de salubrizare trebuie sa curete permanent zonele centrale si cele din jurul Arenei Nationale.

Transportul suporterilor

In 9 mai, in Bucuresti, vor circula cu 45 mai multe autobuze, la intervale de cinci-sapte minute, si vor fi linii speciale intre Aeroportul „Henri Coanda” Otopeni, zonele pentru suporteri din Piata George Enescu si Piata Constitutiei si Arena Nationala.

Autobuzele care vor face legatura intre Aeroportul Otopeni si cele doua zone pentru suporteri vor circula miercuri intre orele 7.00 si 18.00, la intervale de sapte minute.

Din Piata Constitutiei si Piata George Enescu – zonele unde vor sta suporterii Athletic Bilbao si, respectiv, Atletico Madrid -, pentru a-i prelua pe suporteri si a-i duce la Arena Nationala vor circula autobuze intre orele 9.00 si 21.30, la intervale de cinci minute.

Totodata, de la Aeroportul Otopeni, unele autobuze care vor merge direct la Arena Nationala. Acestea vor circula intre orele 18.00 si 21.30, la intervale de sapte minute, si vor ajunge la intrarile in stadion din Bulevardul Pierre de Coubertin – strada Vatra Luminoasa si Bulevardul Basarabia. Ultimele curse vor pleca la Aeroportul „Henri Coanda” spre Arena Nationala la ora 20.30.

La finalul meciului, incepand de la prima ora a zilei de joi autobuzele vor pleca de la cele doua intrari in stadion spre Aeroportul Otopeni.

Si garniturile de metrou vor circula pana in 10 mai, la ora 2.00, iar in cazul in care este necesar, programul ar putea fi prelungit si dupa aceasta ora.

Sase statii de metrou din Capitala vor purta, intre 6 si 10 mai, nume de fotbalisti, cu ocazia finalei Europa League 2012 si in onoarea unor glorii ale fotbalului romanesc si european.

Statia Piata Victoriei va fi redenumita Nicolae Dobrin, statia stefan cel Mare se va numi Ion Parcalab, statia Obor va purta numele Gica Hagi, statia Piata Iancului va fi redenumita Llorente, statia Piata Muncii va purta numele Falcao, iar Dristor se va numit Rica Raducanu. Numele Llorente si Falcao sunt ale celor mai importanti atacanti de la echipele spaniole care vor juca finala – Atletico Madrid si Athletic Bilbao.

Restrictiile de trafic pentru Finala Ligii Europa

Traficul rutier va fi restrictionat la 9 mai pe toate strazile din jurul Arenei Nationale, pe Bulevardul Basarabia (intre Piata Hurmuzachi si Bulevardul Chisinau) si in apropierea zonelor pentru suporteri din pietele Constitutiei si George Enescu.

De miercuri pana joi dimineata, traficul rutier va fi restrictionat pe strada Maior Coravu, intre soseaua Mihai Bravu si intrarea in stadion, precum si pe strazile care intersecteaza artera respectiva sau fac legatura cu stadionul.

De asemenea, masinile nu vor putea circula pe strada Vatra Luminoasa, intre soseaua Mihai Bravu si Bulevardul Pierre de Coubertin, precum si pe strazile care intersecteaza aceasta artera si nici pe Bulevardul Pierre de Coubertin, intre soseaua Iancului si rondul de la intrarea in stadion.

Soferii vor avea insa urmatoarele rute ocolitoare: soseaua Mihai Bravu – Bulevardul Ferdinand I – soseaua Pantelimon – Bulevardul Chisinau – Bulevardul Nicolae Grigorescu, soseaua Mihai Bravu – Bulevardul Camil Ressu – strada Liviu Rebreanu, soseaua Mihai Bravu – strada Baba Novac – Bulevardul Nicolae Grigorescu si soseaua Pantelimon – soseaua Morarilor – Bulevardul Constantin Brancusi – strada Baba Novac – soseaua Mihai Bravu.

Totodata, de marti, ora 20.00 si pana joi, la ora 6.00, soferii nu vor putea opri, stationa si parca in apropierea Arenei Nationale, pe Bulevardul Basarabia, soseaua Mihai Bravu, strada Maior Coravu, strada Vatra Luminoasa, Bulevardul Pierre de Coubertin, precum si pe Bulevardul Unirii, in Piata Constitutiei si Piata George Enescu, unde sunt zonele pentru suporteri, strada Franklin, strada C.A. Rosetti.

In zona pentru suporteri din Piata George Enescu,deschisa in 9 mai, de la ora 8.00 la ora 20.00, vor fi restrictii de circulatie a autovehiculelor pe strada C.A. Rosetti (intre Calea Victoriei si bd. Nicolae Balcescu), pe strada Franklin (intre Calea Victoriei si Bulevardul Magheru) si pe strada Nicolae Golescu (intre strazle George Enescu si C.A. Rosetti). soferii vor putea circula pe ruta ocolitoare Calea Victoriei – strada Dem I. Dobrescu – Bulevardul N. Balcescu si Bulevardul N. Balcescu – Bulevardul Gheorghe Magheru – Piata Romana.

Pentru zona amenajata in Piata Constitutiei, deschisa in perioada 9 mai, ora 8.00 – 10 mai, ora 2.00, traficul va fi restrictionat pe Bulevardul Unirii, intre bulevardele I.C. Bratianu si Libertatii, precum si pe bretelele din Piata Constitutiei catre Bulevardul Unirii. soferii pot opta pentru rutele ocolitoare Bulevardul Unirii – Piata Unirii – Splaiul Independentei – Bulevardul Natiunile Unite – strada Izvor sau Calea 13 Septembrie – Bulevardul Libertatii – rond Cosbuc – Bulevardul Regina Maria – Bulevardul Unirii.

Soferii sunt sfatuiti sa evite sa circule in zonele din apropierea Arenei Nationale, iar suporterii sa renunte la masinile personale si sa vina la Arena Nationala cu mijloacele de transport in comun.

Autobuzele, troleibuzele si tramvaiele cu trasee prin zona stadionului si centrul Capitalei vor avea, joi, rute modificate.

Si linia turistica Bucharest City Tour va avea traseul de baza doar intre Piata Presei si intersectia Calea Victoriei – Splaiul Independentei – Bulevardul Natiunile Unite, de unde autobuzele vor circula pe Splaiul Independentei si pe la Piata Unirii.

Totodata, pe liniile expres 780 si 783 vor circula, miercuri si joi, mai multe autobuze.

Finala Ligii Europa va fi precedata de „Gala Dinner”, la care vor fi prezenti reprezentanti ai autoritatilor romane si oficialitati internationale, printre care se numara presedintele UEFA, Michel Platini, presedintii celor doua cluburi finaliste si membri ai Corpului Diplomatic prezent la Bucuresti.

Pe micul ecran, finala Europa League va fi transmisa in direct la Pro TV, de la 21.15.

(Material realizat de Departamentul Social, [email protected])

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here