Bosch dezvoltă programe educaționale dedicate studenților și elevilor pasionați de tehnologie

0
1228

 

  • Centrul de Inginerie Bosch din Cluj a lansat înscrierile la a treia ediție a competiției internaționale pentru studenți, Bosch Future Mobility Challenge
  • Programul de Working Student 2019 din cadrul centrului de inginerie s-a încheiat cu succes
  • Bosch a lansat un nou program de masterat în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  • Cursurile de conducere autonomă continuă și în anul universitar 2019/2020

 

 

Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii, dezvoltă constant inițiative care susțin relația dintre educație și mediul de afaceri în România: de la programe de masterat, cursuri la universități importante din țară, sau competiții internaționale în domeniul conducerii autonome, cum ar fi Bosch Future Mobility Challenge, la școala duală și chiar la înființarea propriului Centru de Training, la Cluj, în 2017. În plus, Bosch susţine tinerii aflați la inceputul carierei lor și prin programe adresate studenților care se pregătesc în locațiile Bosch din țară, alături de mentori din cadrul companiei.

 

Multe din aceste inițiative sunt derulate de către Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, unde ingineri talentați lucrează la proiecte de tehnologie de ultimă oră din domeniile conducerii autonome, mobilității electrice și conectate sau Internetului lucrurilor. „Bosch investește în viitor. Iar pentru noi viitorul înseamnă tineri talentați și bine pregătiți. În timpul studiilor, prin diferitele noastre programe educaționale, le oferim acestora posibilitatea să se familiarizeze cu proiecte de ultimă generație din industrie și cu mediul de lucru într-o companie internațională”, a spus Dennis Raabe, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj. În acest sens, compania oferă 40 burse de excelență pentru studenți în anul universitar 2019-2020.

 

 

Bosch Future Mobility Challenge la a treia ediție

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj a lansat înscrierile la a treia ediție a competiției tehnice internaționale pentru studenți, Bosch Future Mobility Challenge. Competiția anuală se adresează echipelor de studenți interesați să dezvolte algoritmi de conducere autonomă pentru vehicule la scara 1:10. Machetele sunt asigurate de către companie. Studenții vor lucra la proiectele lor timp de șase luni, în strânsă colaborare cu experții Bosch. Finala competiției va avea loc în cadrul evenimentului Bosch Future Mobility Day, în data de 17 mai 2020, la sediul Centrulului de Inginerie din Cluj-Napoca. Bosch asigură cheltuielile de transport și cazare tuturor echipelor din Europa și din Republica Moldova care vor fi selectate să participe în competiție. În această ediție, compania a introdus noi provocări, cum ar fi testul de viteză (stop-watch) și noi situații de trafic, precum treceri de pietoni și semafoare, pe lângă evitarea obstacolelor statice și a parcării. O altă schimbare majoră o constituie premiile în bani oferite echipelor câștigătoare: marele premiu este de 4500 de euro, premiul pentru locul al doilea este de 3000 de euro, iar pentru locul al treilea de 1500 de euro. Înscrierile se fac până în 31 octombrie 2019 pe pagina dedicată competiției, www.boschfuturemobility.com.


Programul Working Student 2019 s-a încheiat cu succes

Anul acesta, peste 900 de studenți au aplicat la programul Working Student din cadrul Centrului de Inginerie, dintre care cei mai talentați 70 au fost selectați să lucreze la diferite proiecte în cadrul companiei. La sfârșitul programului de trei luni, studenții și-au prezentat proiectele managementului Bosch, profesorilor de la universități partenere și colegilor în cadrul evenimentului Student Marketplace, care a devenit deja tradiție la Bosch. „Acest eveniment este o inițiativă unică, prin care reușim să arătăm studenților multitudinea proiectelor la care lucrăm și, de asemenea, este o ocazie excelentă prin care îi încurajăm să-și urmeze visurile”, a declarat Mihai Boldijar, directorul general al companiei Robert Bosch SRL şi reprezentantul Grupului Bosch în România.

 

Parteneriat strategic cu programul „Academia DpIT”

Bosch s-a alăturat in 2019 programului „Academia DpIT”, cu scopul de a inspira elevii să se orienteze spre o carieră în domeniul ingineriei software. Cele două echipe de elevi din Liceul Teoretic „Avram Iancu” și Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, mentorate de către experții Bosch pe perioada verii, au avut rezultate deosebite, una clasându-se pe locul întâi, iar cealaltă primind un premiu special. Cei 170 de elevi participanți au prezentat juriului 28 de aplicații. „Suntem mândri de toți elevii care au participat în acest program și îi felicităm pentru interesul de la o vârstă așa frageda pentru dezvoltarea de software în cadrul unei companii”, a declarat dr. ing. Ionuț Muntean, coordonator de program în cadrul Bosch. „Sunt sigur că această experiență o să îi ajute în anii facultății și o să le fie un reper pentru importanța studiului și a muncii asidue pentru îndeplinirea viselor lor,” a continuat Muntean. „Descoperă-ți pasiunea în IT” este cel mai mare program comunitar de educație practică dezvoltat prin contribuția comună a mediului școlar și academic, de business și reprezentanți ai comunității locale. Acesta sprijină tinerii în cea mai importantă etapă formativă, oferindu-le atât o perspectivă asupra carierei în IT, cât și repere de bază în procesul dezvoltării personale.

 

Un nou program de masterat lansat cu succes
Noul program de masterat „Sisteme de management și control ale autovehiculelor”, al carui curriculum a fost dezvoltat în colaborare cu Departamentul de Autovehicule Rutiere și Transporturi din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), a început în luna octombrie cu un număr de 27 studenți. Programul este dedicat pregătirii pentru o carieră în industria auto, punând accent pe relațiile dintre cauză și efect și pe înțelegerea de ansamblu a sistemelor automotive. Bosch oferă zece burse de excelență studenţilor merituoşi. Pe de altă parte, programul de masterat intitulat „Sisteme și structuri electrice avansate”, inițiat de Bosch în anul 2017, în colaborare cu Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, se bucură în continuare de un interes crescut, anul acesta având 20 studenți înmatriculați în primul an, dintre care zece vor primi bursă din partea companiei. Majoritatea absolvenților de până acum au decis să îşi înceapă cariera în Bosch.

 

Cursurile de conducere autonomă continuă

Cursul de „Tehnologia, dinamica și controlul mașinilor autonome”, aflat

deja la a treia ediție, este predat integral de către experți Bosch la Facultatea de Automatică și Calculatoare, în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Ediția din 2018-2019 a cursului a fost absolvită de 41 studenți. În plus, 36 de studenți au absolvit în 2019 cursul de „Introducere în sisteme automate de asistență a conducătorilor auto”, ce se adresează studenților de anul I de masterat la Facultatea de Matematică și Informatică de la Universitatea Babeș-Bolyai și este susținut de către experți Bosch. Mai mult, compania continuă a doua ediție a cursului de „Metode de dezvoltare software pentru industria auto” în colaborare cu Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul UTCN.

 

 

Date de contact pentru jurnaliști:

Miruna Andriesei

Telefon: +40 730 024 478

 

Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de 25 de ani şi numără peste 8.000 de angajaţi în cinci entităţi. În anul 2018, Bosch a înregistrat un volum de vânzări de 452 milioane de euro pe piaţa din România. Vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au atins 1,2 miliarde de euro. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

 

Mai multe informaţii pe  www.bosch.ro.

 

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 410.000 de angajaţi în întreaga lume (status la 31 decembrie 2018). Conform cifrelor preliminare, compania a generat vânzări de peste 78,5 miliarde de euro în 2018. Operaţiunile sale sunt structurate în patru sectoare de activitate: Soluţii de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. Lider în IoT, Bosch oferă soluţii inovatoare pentru case inteligente, oraşe inteligente, mobilitate conectată şi industrie conectată. Compania îşi foloseşte expertiza în tehnologia de senzori, software şi servicii, precum şi propriul cloud IoT, pentru a oferi clienţilor soluţii conectate integrate dintr-o singură sursă. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovaţii pentru o viaţă conectată. Bosch sporeşte calitatea vieţii la nivel mondial prin produse și servicii inovatoare şi care stârnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creează „Tehnică pentru o viaţă.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi cele aproape 460 de filiale şi companii regionale din aproximativ 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, reţeaua globală de producţie şi vânzări Bosch acoperă aproape toate ţările din lume. Baza pentru viitoarea creştere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 68.700 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare, în cele aproximativ 130 locaţii din lume.

 

Compania a fost înfiinţată în 1886 la Stuttgart de către Robert Bosch (1861-1942), sub denumirea „Atelier de mecanică fină și inginerie electrică”. Structura specială a acţionariatului Robert Bosch GmbH asigură libertatea antreprenorială a grupului Bosch, permiţând companiei să planifice pe termen lung şi să facă investiţii semnificative pentru asigurarea viitorului său. 92 de procente din acţiunile Robert Bosch GmbH sunt deţinute de fundaţia caritabilă Robert Bosch Stiftung GmbH. Majoritatea drepturilor de vot sunt deţinute de Robert Bosch Industrietreuhand KG, un trust industrial. Funcţiile de conducere antreprenorială ale grupului sunt îndeplinite de acest trust. Restul de acţiuni sunt deţinute de familia Bosch și de Robert Bosch GmbH.

 

Pentru mai multe informaţii, accesaţi paginile de internet www.bosch.com, www.iot.bosch.com,
www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here