Bonele filipineze: Peste 80% dintre contractele de munca sunt prelungite

0
697

Bucuresti, 6 septembrie 2010- “Peste 80% dintre angajatorii romani care au incheiat in 2008 contracte de munca cu bone filipineze pe o perioada de doi ani le-au reinnoit in acest an; ne asteptam ca pana la sfarsitul anului procentul sa depaseasca 95%”, a aratat Tiana Perfect, Managing Partner al companiei Perfect Connections Associates, liderul pietei din Romania pe segmentul recrutarii si plasarii de personal asiatic.

 
Cererea de personal filipinez pentru asistenta casnica a aparut pe piata din Romania in urma cu cca 3- 4 ani si a crescut semnificativ in ultimii doi ani, devenind o adevarata moda: in primul trimestru al anului curent, cererea de bone filipineze a inregistrat o crestere de aproximativ 40% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
“Clientii angajatori provin din domenii foarte variate: din totalul clientilor care au angajat bone filipineze, cca 40% sunt oameni de afaceri, 20% sunt oameni politici, 30% au pozitii de management in diferite companii, iar restul de 10% provin din showbiz”, a precizat Tiana Perfect.
“Trebuie spus ca initial clientii nu solicita in mod special bone filipineze, ci doar bone care sa indeplineasca anumite conditii- sa vorbeasca limba engleza, sa aiba experienta si/ sau cursuri de specializare in domeniu, sa fie blande, dar ferme in ceea ce priveste programul copiilor si educatia lor etc. Oferta locala de profil este cu mult mai mica decat cererea, asa incat se apeleaza la bonele filipineze, care au deja o traditie recunoscuta in acest sens”, a explicat Tiana Perfect.
Angajarea unei bone filipineze implica obligatii in plus pentru angajator, in comparatie cu apelarea la personal din Romania, intrucat bonele din Filipine sunt angajate in regim intern, iar angajatorul trebuie sa dispuna de spatiu suplimentar pentru aceasta.
“Unul dintre cele mai apreciate avantaje ale bonelor filipineze este faptul ca, fiind interne, nu lipsesc de la serviciu, iar parintii sunt scutiti de situatiile neplacute care apar adesea in cazul bonelor externe, cand sunt anuntati <<pe ultima suta de metri>> ca bona nu poate veni… sau nu sunt anuntati deloc”, a subliniat Tiana Perfect.
Persoanele care angajeaza bone filipineze au de obicei venituri peste medie si o viata foarte activa, care nu le permite sa isi ingrijeasca permanent copiii asa cum ar dori. Pentru a angaja o bona, taxa initiala are valoare de cca 3.500 Euro pentru un serviciu complet (anunturi de angajare, analiza CV-uri, interviuri, obtinerea permisului de munca, alte demersuri la sosirea personalului filipinez in Romania etc). Salariul lunar al unei bone este cuprins intre 300- 500 de Euro, in functie de sarcinile alocate solicitate si de calificarile angajatei.
“Interesant este faptul ca, in multe cazuri, bonele filipineze lucreaza partial sub supravegherea… bunicilor: chiar daca familiile respective au bunici, pentru acestia e mai greu sa faca traseele cu copiii spre gradinita, sa se plimbe mai mult prin parcuri etc. Plus ca multi parinti considera ca bunicii rasfata prea mult copiii si simt nevoia unei <<terte parti>> in apropiere: bonele fiind angajate, acestea trebuie sa urmeze regulile asa cum sunt fixate de catre parintii angajatori, raspunzand fireste cu diplomatie capriciilor bunicilor”, a aratat Tiana Perfect.

 

***
Despre Perfect Connections Associates (PCA)

Perfect Connections Associates a fost fondata in 2007 si este acreditata de catre POEA (Philippine Overseas Employment Administration).
Perfect Connections Associates selecteaza si asista la recrutarea si plasarea de personal roman si strain pentru ingrijirea copiiilor sau a varstnicilor, menaj casnic, menaj office, industria hoteliera etc.
Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul: www.pcagroup.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here