Boc cere ca banii din contractele UE intarziate sa fie directionati spre alte proiecte europene

0
707
oameni-mana-de-mana

oameni-mana-de-manaPremierul Emil Boc a cerut ministrilor, in sedinta de joi a comitetului pentru fonduri UE, sa ii sanctioneze pe beneficiarii care inregistreaza intarzieri in derularea proiectelor fata de graficul asumat la semnarea contractului astfel incat fondurile sa fie directionate catre alte proiecte europene.

„De asemenea, premierul a cerut ministrilor si secretarilor de stat rigoare in ceea ce inseamna respectarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice. in acest context, seful Executivului a solicitat aplicarea unor masuri dure, potrivit legii, care sa mearga de la impunerea de corectii financiare pana la rezilierea contractelor de finantare”, se arata intr-un comunicat transmis de Guvern.

Potrivit sursei citate, Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice va elabora seturi de instructiuni si recomandari pentru autoritatile contractate referitoare la criteriile de selectie si verificare standard, situatiile in care pot fi accelerate procedurile de achizitii publice, precum si alte masuri de bune practici.

Premierul a declarat anterior ca ministrii au primit sarcina sa rezilieze contractele UE care depasesc nejustificat termenul de implementare sau in cazul carora sunt descoperite licitatii trucate, decizie impusa de nivelul foarte scazut al rambursarilor efective de bani europeni pentru lucrari efectuate.

El a aratat ca „lucrurile stau relativ bine” in ceea ce priveste depunerea, aprobarea si semnarea de contracte, dar cu mult mai prost la implementarea acestora, respectiv la rambursarea efectiva de bani din lucrarile efectuate.

La sfarsitul saptamanii trecute, premierul a anuntat ca in ultima sedinta a comitetului interministerial pentru fondurile europene s-a analizat posibilitatea rezilierii contractelor celor care, in sase luni de la semnarea documentelor, nu incep lucrarile.

El a avertizat atunci ca licitatiile gresite si conflictele de interese de la nivel local pot compromite absorbtia fondurilor europene si le-a cerut autoritatilor implicate in proceduri de licitatie transparenta si responsabilitate maxima si sa nu elaboreze caiete de sarcini „cu dedicatie”.

Avertizarea legata de rezilierea contractelor intarziate a fost formulata de mai multe ori de catre seful Guvernului in ultimele luni, dar fara numeroase masuri concrete in acest sens.

Rambursarile platite Romaniei de catre Comisia Europeana pentru proiectele finantate din fonduri comunitare insumeaza, la 24 iunie 2011, circa 650 milioane de euro, respectiv aproximativ 3% din totalul celor 20 miliarde de euro alocate pentru perioada 2007-2013, potrivit datelor prezentate de seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Catalin Vatafu, consilier de stat al premierului Boc, la o masa rotunda privind fondurile europene organizata de BCR si MEDIAFAX la finele lunii iunie.

Surse oficizale au declarat agentiei MEDIAFAX, saptamana trecuta, ca Guvernul ia in calcul reducerea la jumatate a plafonului in limita caruia statul asigura prefinantarea proiectelor pentru care sunt alocate fonduri UE, de la 30% la maxim 15% din valoarea contractului, dupa ce a constatat ca multe dintre firmele care contracteaza banii nu mai trimit acte de decont. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here