BNR: Situatia sistemului bancar romanesc, cu mult peste media UE

0
935

Profitabilitatea sistemului bancar romanesc se situa la finele anului trecut la 13,2%, dublu fata de media UE inregistrata in septembrie, iar gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante se situa cu mult peste media europeana, la 58%, fata de circa 44%, potrivit unei analize a BNR.

Astfel, indicatorul de profitabilitate ROE a urcat cu 5,6 puncte in ultimul trimestru al anului trecut, de la 7,6% la 13,2%, situandu-se in cel mai bun interval de prudenta in tabloul de risc, anunta Mediafax.

Analiza bancii centrale privind sistemul bancar romanesc s-a bazat pe datele raportate de banci la nivel individual, fiind similara analizei trimestriale a Autoritatii Bancare Europene (ABE) denumita „Tabloul de bord al riscului”, si a tinut cont de indicatiile metodologice ale ABE si de intervalele de evaluare stabilite.

„Aceasta analiza a fost posibila in contextul in care cadrul de supraveghere prudentiala a fost armonizat la nivelul european, iar standardele de raportare stabilite de ABE sunt cu implementare directa in toate statele membre UE inca de la inceputul anului 2014”, precizeaza BNR.

Indicatorii sunt grupati pe patru categorii: solvabilitate, calitatea activelor, profitabilitate si structura bilantului. Fiecare indicator este evaluat in raport cu trei intervale de prudenta, valoarea acestuia putand astfel sa fie considerata foarte buna, intermediara sau deficitara in functie de intervalul valoric caruia ii apartine.

Datele din tabloul de risc pentru sistemul banca romanesc arata ca marea parte a indicatorilor se incadreaza in cel mai bun interval de prudenta, atat la septembrie 2015, cat si la decembrie 2015, performanta fiind superioara mediei europene care se incadreaza la „intermediar” cu aproape toti indicatorii.

Rata reditelor neperformante si cea a creditelor cu masuri de restructurare fac exceptie. Acestea, cu toate ca raman in banda valorica considerata de ABE ca fiind deficitara, au consemnat un declin semnificativ in ultimul trimestru al anului trecut, cu 2,1 puncte procentuale in cazul ratei creditelor neperformante si cu 1,1 puncte la rata creditelor cu masuri de restructurare.

Aceste vulnerabilitati sunt insa diminuate de cel de-al treilea indicator de analiza a calitatii activelor, respectiv gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, care pozitioneaza sistemul bancar romanesc pe cel mai prudent interval valoric, la 58%, cu mult peste media europeana, de circa 44%.

Structura bilantiera este echilibrata si respecta cele mai bune strandarde atat in ceea ce priveste raportul dintre credite si depozite, cat si cel dintre total datorii si capitaluri proprii.

Indicatorii de solvabilitate, desi usor ajustati spre finele anului 2015, isi pastreaza un nivel ridicat, aferent celui mai bun interval de prudenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here