Bloomberg: Obligatiunile Romaniei, cea mai buna performanta pe pietele secundare

0
952
crestere-rating

Obligatiunile guvernamentale ale Romaniei au oferit in ultimele 5 luni cea mai buna performanta pe pietele secundare in randul statelor emergente, datorita asteptarilor pentru o reducere a dobanzii de politica monetara si pregatirii unui nou acord cu FMI, potrivit unei analize Bloomberg.

Astfel, titlurile de stat denominate in lei s-au apreciat cu 1,8% pe pietele secundare din 22 mai, cand presedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a afirmat ca banca centrala americana ar putea reduce programul de relaxare cantitativa, informeaza Mediafax.

Cresterea este cea mai solida in cadrul indicelui obligatiunilor in moneda nationala ale statelor emergente calculat de JPMorgan Chase, cea mai mare banca americana dupa active. Indicele a scazut in aceeasi perioada cu 3,8%.

Cresterea cotatiei obligatiunilor pe piata secundara reprezinta o scadere a costurilor indicative de finantare.

Investitorii sunt atrasi de obligatiunile Romaniei datorita reducerii cheltuielilor publice si pregatirii unui nou acord cu FMI, dar si in urma scaderii inflatiei, care ar putea permite bancii centrale sa reduca dobanda cheie pentru a stimula revenirea economiei si a facilitat saptamana trecuta o emisiune de obligatiuni in valuta pe pietele externe.

„Nu mai sunt prea multe banci centrale in zona pietelor emergente care traverseaza inca un ciclu de relaxare a politicii monetare. Credibilitatea Romaniei este intr-o forma buna in randul investitorilor internationali”, comenteaza pentru Bloomberg Abbas Ameli-Renani, strateg la Royal Bank of Scotland, Londra.

Indicii Bank of Ameica Merrill Lynch arata ca obligatiunile in lei au oferit randamente lunare pozitive in 19 din ultimele 20 de luni consecutive. Pe de alta parte, titlurile denomitate in zloti polonezi, cea mai lichida piata cu randament fix in randul statelor UE foste comuniste, au inregistrat evolutii lunare negative in cinci din ultimele opt luni incheiate.

Romania, Rusia si Chile sunt singurele piete emergente unde dobanzile de politica monetara sunt preconizate sa scada cu cel putin 0,5 puncte procentuale in urmatoarele patru luni, potrivit datelor Bloomberg. Analistii anticipeaza cresterea costurilor de finantare in Turcia si Brazilia si mentinerea dobanzilor in Polonia.

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR la 4% in decembrie, fata de 4,5% in prezent.

Reducerea abrupta a programului de relaxare cantitativa de catre Rezerva Federala a SUA ar putea afecta insa costurile de finantare ale Romaniei.

Astfel, randamentul obligtiunilor de stat in lei cu maturitatea la 5 ani ar putea creste peste nivelul de 5,5%, fata de 4,65% in sedinta de marti, daca Fed va reduce achizitiile de obligatiuni intr-un ritm mai alert decat preconizeaza in prezent analistii, potrivit estimarilor Erste Group Bank, citate de Bloomberg.

„Pretul activelor romanesti va fi cu siguranta sub presiune daca atmosfera de pe pietele externe se inrautateste. intr-un astfel de scenariu, continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare ar putea fi intampina dificultati”, considera analistii Erste.

Romania are de platit sau refinnatat in acest an datorii in valoare de 4 miliarde euro, urmate de scadente de 7,4 miliarde euro in 2014, potrivit datelor Bloomberg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here