BERD vede pentru Romania o crestere economica de 1,4%

0
1084
grafic-economie-calcule

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,9%, cat estima in octombrie, la 1,4%, o estimare usor mai pesimista decat proiectiile Bancii Mondiale si Guvernului, de 1,6%, respectiv 1,8%, scrie Mediafax.

BERD estimeaza cresterea PIB al Romaniei pentru anul 2012 la 0,3%.

„Incetinirea din zona euro si o scadere semnificativa a productiei agricole au avut puternice efecte de atenuare asupra cresterii (economiei, n.r.) Romaniei in 2012, rezultand un avans economic neglijabil pentru intreg anul, potrivit estimarilor preliminare. Totusi, disciplina fiscala a fost, in linii mari, mentinuta, inflatia este in jur de 5% si tara are in continuare o buna acoperire in rezerve (valutare, n.r.). O anumita recuperare a cresterii este probabila in 2013”, se arata in raportul BERD.

Banca Mondiala a anuntat saptamana trecuta o prognoza de crestere economica de 1,6% pentru Romania in acest an. Pentru 2014, banca anticipeaza un avans de 2,2%, iar in 2015 de 3%.

Guvernul si-a fixat pentru 2013 o tinta de crestere de 1,8%, dar spera intr-o varianta optimista sa atinga un avans de 2%.

Comisia Europeana estima la inceputul lunii noiembrie un avans economic de 2,2% pentru Romania in acest an si de 2,7% pentru anul urmator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here