BERD sprijina politica de eficienta energetica in sectorul public din Romania. 10 milioane euro imprumut catre EnergoBit ESCO

0
740
berd-press

berd-pressBanca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sustine politica de crestere a eficientei energetice in sectorul public din Romania, printr-o serie de investitii care vizeaza reducerea consumului de energie din Romania in randul municipalitatilor.

Imprumutul de 10 milioane euro acordat de catre BERD companiei EnergoBit ESCO, membra a Grupului EnergoBit din Cluj, va fi utilizat pentru finantarea de proiecte de eficienta energetica, vizand in principal sectorul public din Romania.

Finantarea include studii de eficienta energetica si expertize tehnice, lucrari  de iluminat public,  sisteme de cogenerare de caldura si energie electrica, precum si implementarea unor proiecte de cogenerare la scara redusa pentru clienti industrali.

Acesta noua  investitie  face parte din strategia BERD de sprijinire a Romaniei in efortul de  conformare cu standardele UE privind eficienta energetica. Prin acest imprumut BERD, municipalitatile participante din program si companiile private vor avea acces la resursele si expertiza necesare derularii proiectelor de eficienta energetica, intr-o perioada in care fondurile locale sunt limitate.

„Se constata o cerere tot mai mare pentru serviciile de tip ESCO in Romania. Prin acest imprumut catre EnergoBit contribuim la obiectivul Romaniei de reducere a consumului energetic cu 20%, pana in anul 2020, deoarece proiectele de tip ESCO joaca un rol important in atingerea acestui obiectiv „, a declarat Claudia Pendred, Director BERD pentru Romania.

Companiile ESCO (companii de servicii energetice) ofera la nivel mondial o gama larga de servicii, incluzand proiectare, finantare si furnizare de echipamente pentru proiecte de eficienta energetica. De obicei, masurile de eficienta energetica sunt furnizate fara niciun cost pentru beneficiar, in timp ce compania de tip ESCO isi recupereaza investitiile din economiile de energie realizate.

Grupul de companii EnergoBit din Cluj este unul dintre liderii in domeniul ingineriei electrice din Romania, cu un numar de 17 companii si peste 800 de angajati la nivel national. Compania a jucat un rol major in modernizarea infrastructurii energetice din Romania in ultimii 20 de ani. Recent, EnergoBit s-a implicat in proiecte de energie regenerabila alaturi de alti investitori privati, precum si in proiecte de eficienta energetica, dedicate in principal sectorului public din Romania
„Consideram ca acest contract este o realizare majora pentru Grupul EnergoBit, contract care ne va permite sa ne extindem activitatile de eficienta energetica. Pe baza finantarii BERD, la care adaugam contributia proprie de capital de 2.5 milioane euro, astazi putem oferi solutii pentru acei clienti care doresc sa realizeze proiecte cu potential ridicat de economisire a energiei, dar nu le-au  putut pune in aplicare din cauza lipsei resurselor de finantare. Implicarea BERD in finantarea proiectelor de tip ESCO este, de asemenea, un mesaj in sine, care confirma importanta economisirii energiei, in fapt, cea mai curata forma de energie”, a declarat Pal Peter, Vicepresedinte al EnergoBit Group.
De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a alocat peste 5 miliarde euro in diferite sectoare ale economiei tarii, iar anul trecut 90 % din investitiile sale au fost directionate catre sectorul privat.
BERD, detinuta de 61 de tari si de doua institutii interguvernamentale, sprijina dezvoltarea economiilor de piata si a democratiilor in tarile din Europa Centrala pana in Asia Centrala. Va rugam sa vizitati pagina de internet a BERD: www.ebrd.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here