BERD: Romania nu se intoarce in recesiune, indiferent de evolutia din Grecia

0
661
euro-x-si-O

euro-x-si-OEconomia Romaniei nu se va intoarce in recesiune, indiferent de cum va evolua situatia din Grecia, iar bancile elene vor continua sa sprijine subsidiarele, afirma Peter Sanfey, lead economist la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Intrarea in incapacitate de plata a Greciei este o posibilitate din ce in ce mai vehiculata pe pietele internationale in ultima perioada, in conditiile in care statul are o datorie de 150% din PIB (327 miliarde euro) si are probleme in indeplinirea obiectivelor din acordul cu UE si FMI de a reduce deficitul bugetar. Un eventual default al Greciei (intrare in incapacitate de plata) ar propaga intr-o prima faza efecte negative pe canalul financiar pentru tarile care au expunere pe datoria statului elen.

„Nu vedem probabila o intoarcere in teritoriu negativ a economiei Romaniei, indiferent de cum va evolua situatia din Grecia. Ne asteptam, in schimb, la o crestere modesta a PIB in 2011, urmata de un avans mai robust in anii care urmeaza”, a declarat Sanfey pentru MEDIAFAX.

BERD estimeaza pentru acest an o crestere a economiei Romaniei de 1,8%, scenariul fiind usor mai optimist fata de proiectia autoritatilor romane si a FMI, care anticipeaza un avans de 1,5%. Romania a iesit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, cand economia a crescut cu 0,6%.

Potrivit economistului BERD, agravarea situatiei economice in Grecia ar avea consecinte asupra tuturor statelor europene, insa economia Romaniei beneficiaza de avantajul ca este destul de diversificata atat in structura, cat si in ceea ce priveste relatiile sale comerciale.

„Cu toate ca exista o anumita expunere directa fata de Grecia, orice efect advers se va simti indirect, prin impactul pe care il va avea asupra economiilor mari din Europa. Nu vrem sa speculam asupra posibilitatii ca Grecia sa intre in incapacitate de plata”, a adaugat Sanfey.

Pe canalul financiar, oficialul BERD a aratat ca pana in prezent bancile grecesti si-au aratat intreg sprijinul pentru subsidiarele din Romania si din regiune, si crede ca aceasta situatie va continua.

Subsidiarele institutiilor de credit elene Alpha Bank si Bancpost (Eurobank) se afla printre cele mai mari zece banci din Romania. in piata mai activeaza trei institutii de credit mai mici, respectiv Banca Romaneasca (NBG), Piraeus si ATEbank.

in primul trimestru al acestui an, patru din cele sase banci elene prezente in Romania au inregistrat pierderi, iar profitul inainte de taxe al Piraues a scazut cu mai mult de o treime fata de perioada anterioara.

Emporiki nu a publicat rezultatele financiare din Romania pentru primul trimestru. Emporiki Bank of Greece este controlata de Credit Agricole, a treia mare banca franceza, care detine peste 90% din actiunile bancii elene.

BERD a acordat la finele anului trecut Alpha Bank Romania, Piraues Bank Romania si Bancpost linii de credit in valoare cumulata de 335 milioane euro pentru sprijinirea creditarii companiilor private.

Moody’s a anuntat miercuri ca a redus ratingul Greciei cu trei trepte, de la „B1” la „Caa1”, un nivel „extrem de speculativ”, din cauza temerilor privind restructurarea datoriilor, si a atribuit perspectiva negativa, avertizand ca ar putea urma noi retrogradari.

FMI a avertizat ca ar putea bloca plata urmatoarei transe, de 12 miliarde euro, din imprumutul catre Grecia (din pachetul total de finantare de 110 miliarde de euro), daca Uniunea Europeana nu garanteaza ca va acoperi necesarul de finantare al statului elen in urmatorii ani. Oficialitatile europene incearca sa ajunga la un consens pentru un nou pachet de bailout care sa permita Atenei sa evite restructurarea datoriilor, procedura care ar fi privita ca un default in zona euro de analisti si investitori.

infiintata la sfarsitul Razboiului Rece pentru a ajuta statele foste comuniste sa faca tranzitia la economia de piata, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare finanteaza proiecte in 29 de tari. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here