BERD a redus prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2010 de la 1,3% la zero

0
530
indicativ-economic

indicativ-economicBanca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a redus prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,3% la zero, apreciind ca noile masuri de reducere a deficitului bugetar vor limita cererea interna.

Astfel, institutia financiara internationala anticipeaza acum crestere economica zero in acest an si un avans de 3% in 2011.

„In Romania si Bulgaria (…) au fost convenite masuri suplimentare semnificative de restrangere fiscala care vor constrange cresterea cererii interne”, se arata intr-un raport prezentat sambata de BERD.

Autoritatile romane si expertii FMI estimeaza pentru acest an o crestere economica zero, dupa ce anterior prognoza a fost redusa de la 1,3% la 0,8%.

Romania are in derulare un program de imprumuturi externe in valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD, conditionat printr-o serie de obiective economice, fiind vizata in principal reducerea deficitului bugetar.

O delegatie din partea institutiilor financiare internationale s-a aflat in ultimele doua saptamani la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic convenit in cadrul acordurilor de imprumut extern.

In urma negocierilor, partea romana s-a angajat fata de partenerii externi la masuri de reducere drastica a cheltuielilor bugetare si urmeaza sa reduca fondul de salarii al sectorului public cu 25%, pensiile cu 15%, sa restranga semnificativ programele si ajutoarele sociale si sa taie masiv subventiile de stat.

Guvernul va efectua pana la sfarsitul acestui an o analiza pentru a restructura personalul bugetar, astfel incat sa poata reveni anul viitor, cel putin partial, asupra reducerilor salariale. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here