Angela Gheorghiu – artista anului, la Classical Brit Awards 2010

0
648
gheorghiu-angela

gheorghiu-angelaSoprana romana Angela Gheorghiu a primit titlul de artista anului la cea de-a 11-a editie a Classical Brit Awards 2010, care a avut loc joi seara, la Royal Albert Hall din Londra, informeaza site-ul oficial al evenimentului.

Este pentru a doua oara cand celebra soprana romana castiga acest premiu in ultimii zece ani, ea primind acelasi trofeu in 2001. La aceasta categorie, in 2010, Angela Gheorghiu a concurat cu soprana rusa Anna Netrebko si cu violonista si dirijoarea americana Marin Alsop.

Angela Gheorghiu, in varsta de 44 de ani, este deja un „superstar” al operei internationale, fiind, totodata, unul dintre cel mai bine vanduti artisti de muzica clasica. Lansarea sa in strainatate a avut loc in 1992, la Covent Garden, cu „Boema”, de Puccini. in acelasi an, ea a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York si Staatsoper din Viena. De atunci, soprana a cantat pe cele mai mari scene ale lumii.

La gala Classical Brits care a avut loc joi seara, soprana Kiri Te Kanawa a fost onorata cu premiul pentru intreaga cariera.

Totodata, corul Only Men Aloud a primit premiul pentru cel mai bun album al anului – „Band of Brothers” -, la o categorie unde a concurat si papa Benedict al XVI-lea, in timp ce muzica filmului „Revolutionary Road”, de Sam Mendes, cu Kate Winslet in rolul principal, a primit premiul pentru coloana sonora a anului.

Rusul Vasili Petrenko, dirijorul Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, a primit titlul de artistul anului, violonistul Jack Liebeck a primit premiul pentru cel mai bun tanar artist britanic, Thomas Adès a primit trofeul pentru compozitorul anului, pentru „The Tempest”, in timp ce premiul criticii a fost atribuit colectiv lui Antonio Pappano, Rolando Villazón, Anja Harteros, Sonia Ganassi, René Pape si Orchestra e Coro dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, pentru „Verdi: Messa da Requiem”.

In timpul galei au cantat Kiri Te Kanawa, Angela Gheorghiu, Bryn Terfel, Rolando Villazón, The Band of the Coldstream Guards, André Rieu si Johann Strauss Orchestra, Rhydian, Only Men Aloud, Blake, Camilla Kerslake si Howard Goodall’s Enchanted Voices.

Classical Brit Awards au fost infiintate in 2000 pentru recunoasterea realizarilor exceptionale in ceea ce priveste dezvoltarea muzicii clasice, dar si impulsionarea vanzarilor acestui tip de muzica in Marea Britanie.

Gala Classical Brit Awards 2010, care a fost prezentata de Myleene Klaas, va fi difuzata de postul de televiziune ITV1 pe 18 mai. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here