BERD a acordat un imprumut de 10 mil euro operatorului de apa si canalizare din Constanta

0
697
berd

Modernizarea serviciilor de apa si canalizare din Romania continua cu sprijinul Fondului UE de Coeziune si al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (“BERD”).

BERD acorda un nou imprumut in valoare de pana la 10 milioane euro catre SC Raja SA Constanta, unul din cei mai mari operatori de servicii de apa din Romania. SC Raja SA Constanta isi desfasoara activitatea in judetele Constanta si Ialomita si operand, de asemenea, in unele localitati din judetele Calarasi, Dambovita si Ilfov. Compania este un client mai vechi al BERD, de la care a contractat in 2010 un imprumut de 33 milioane euro pentru a finanta investitiile, in principal, in judetul Constanta. In prezent, compania deserveste peste 730 000 de locuitori.

Imprumutul va fi suplimentat cu 47.5 milioane euro pentru investitii in alimentarea cu apa, retelelor de tratare si distributie, colectarea si epurarea apelor reziduale din regiune, prin intermediul Fondului UE de Coeziune disponibil pentru Romania. Ca urmare a acestor investitii, peste 10 000 de persoane vor beneficia de acces la reteaua publica de alimentare cu apa prin extinderea retelelor si aproape 20 000 de oameni vor fi conectati la reteaua de canalizare in 17 orase si sate din Constanta, Ialomita si Ilfov. Proiectul va sprijini, de asemenea, investitiile in extinderea retelei de ape uzate si va asigura calitatea si disponibilitatea serviciilor de alimentare cu apa in localitatile mai mici ale judetului Ilfov, care sunt, de asemenea, deservite de SC Raja SA Constanța.

La semnarea noii tranzactii, Directorul BERD pentru Infrastructura Municipala si de Mediu Jean Patrick Marquet a declarat: “SC Raja SA Constanța a facut progrese semnificative in intarirea pozitiei sale ca operator regional. Acesta si-a extins considerabil aria de servicii, in primul rand in judetul Ialomita si in ultimul timp si in localitatile mici, mai putin dezvoltate din Calarasi, Ilfov si Dambovita. Suntem incantati sa putem oferi finantare si pe viitor pentru a ne asigura ca tot mai multi oameni pot beneficia de servicii imbunatatite de apa si canalizare furnizate de catre companie, asigurand beneficii de mediu importante.”

Dl. Felix Stroe, Director General al SC Raja SA Constanta a declarat: “Colaborarea dintre SC Raja SA si BERD a devenit in timp un parteneriat de incredere, in care cele doua parti si-au garantat reciproc succes in implementarea si finalizarea unor programe unice la nivel national. Prin proiectele asumate si sustinute de BERD, SC Raja SA se implica in mod constient in realizarea unui management eficient pe intreg ciclu: captare, distributie, tratare si epurare, cu scopul asigurarii necesarului de alimentare cu apa si a sanatatii populatiei si protectiei mediului.”

Acest imprumut BERD reprezinta cea de a 23-a investitie din Programul Cadru de Co- Finantare a proiectelor regionale de apa din Romania, lansat in 2010. Facilitatea, initial in valoare de 200 milioane euro, si aprobata in Noiembrie 2010, a fost marita ulterior la 130 milioane euro in septembrie 2012, urmare a solicitarilor multiple. Pana in present, BERD a mobilizat aproximativ 2 miliarde euro din fondurile UE destinate Romaniei pentru investitiile in retelele de apa si canalizare.

BERD este cel mai mare investitor institutional din Romania. Pana in prezent, Banca a investit 6.7 miliarde euro in 364 de proiecte in diverse sectoare. De asemenea, BERD a mobilizat pentru aceste investitii peste 14 miliarde euro din alte surse de finantare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here