BCR LEASING IFN – bilant aniversar la 15 ani de activitate

0
901
burse-cifre-hartii

Pe parcursul celor 15 ani de activitate, BCR Leasing IFN a evoluat odata cu piata de leasing, raspunzand nevoilor de dezvoltare a economiei romanesti prin solutii de finantare oferite companiilor si persoanelor fizice, al caror volum total a depasit 2,2 mld. euro. Numarul de clienti care au beneficiat de serviciile BCR Leasing IFN a fost de aproape 50.000.

Datele de istoric releva faptul ca BCR Leasing IFN a incheiat in tot acest timp un numar de aproximativ 95.000 contracte pentru mari companii, entitati din sectorul public, firme mici sau mijlocii si clienti individuali, care au accesat finantari pentru 106.000 de bunuri. Din totalul bunurilor finantate in 15 ani, 74% reprezinta finantari pentru vehicule (cumuland procente de 42% pentru autoturisme, 22% pentru vehicule comerciale grele si 10% pentru vehicule comerciale usoare), 20% finantari pentru echipamente si 6% finantari pentru bunuri imobiliare. Compania a finantat 63.300 de automobile, 12.320 vehicule comerciale usoare, 8.063 vehicule comerciale grele, 5.254 echipamente, dar si peste 700 de tractoare.

„Strategia de business a companiei este de a creste sustenabil prin oferirea de solutii de finantare specifice care sa sprijine clientii nostri, ai Grupului BCR, sa isi indeplineasca dorintele: fie ca vorbim de autoturismul personal, de investitia in vehicule comerciale necesara pentru a dezvolta o noua afacere sau investitia in echipamente pentru a consolida afacerile mature”, a declarat Bogdan Speteanu, Director General BCR Leasing IFN.

IMM-urile reprezinta aproximativ 84% din clientii BCR Leasing IFN, iar finantarile sunt directionate catre comert (31%), transporturi (10%), productie (10%), constructii (8%), servicii (5%), agricultura (3%), IT (3%), servicii private de sanatate (2%), industrie hoteliera (2%) energie, precum si orice alt domeniu economic a carui dezvoltare a impus utilizarea leasing-ului pentru optimizarea mobilitatii sau pentru retehnologizare.

In ultimii ani, serviciile de leasing ale companiei au fost aduse mai aproape de client, fiind prezente atat in reteaua proprie din marile orase cat si in unitatile BCR, precum si in retelele de vanzare ale partenerilor (dealeri, brokeri, importatori etc.). in plus, optimizarea continua a fluxurilor interne a scurtat timpul de raspuns la cererile de finantare ale clientilor retail la doar cateva minute.

In 2015, profitabilitatea BCR Leasing IFN a atins 26 mil. lei, iar cota de piata a avansat la 9,4%. Volumul contractelor noi a crescut cu 72% fata de anul precedent, (149 mil euro, fata de 86 mil. euro). Finantarile auto in leasing s-au dublat, cea mai mare crestere fiind inregistrata pe segmentul de vehicule comerciale, a carui pondere a crescut de aproximativ trei ori fata de anul precedent. Pe segmentul de leasing pentru echipamente, cresterea a fost de 46% fata de 2014.

Configuratia portofoliului BCR Leasing IFN la finalul anului trecut cuprindea 81% leasing auto si 19% leasing pentru echipamente si utilaje. Finantarile pentru autoturisme au reprezentat 22% din portofoliu, vehiculele comerciale usoare 7%, iar vehiculele comerciale grele 52% din totalul finantarilor companiei.

Totodata, activul total s-a majorat cu 19% comparativ cu anul precedent, ajungand la o valoare de 1.220 mil. lei, in timp ce ponderea expunerilor neperformante a continuat sa se imbunatateasca de la 13,4% in 2014 la 10,6% in 2015. Veniturile totale ale companiei in 2015 au ajuns la nivelul de 360 mil. lei, iar cheltuielile totale la 334 mil. lei.

Prin subsidiara sa BCR Fleet Management, compania a devenit in ultimii doi ani un jucator important si pe piata de leasing operational. La finalul anului 2015, flota administrata de BCR Fleet Management numara aproximativ 3.000 de vehicule, in crestere cu peste 50% fata de finalul anului 2014. Marea majoritate a autovehiculelor livrate in 2015 au avut la baza contracte incheiate cu companiii de dimensiuni mari, romanesti si multinationale, precum si cu institutii din sectorul public. Ponderea cea mai importanta a fost adjudecata de clienti cu activitati in domeniul energiei, logistica si transporturi, dar si media sau FMCG.

La finele anului 2015, activele companiei au continuat sa creasca şi au ajuns la 140 mil. lei, cu echivalentul a 78 mil. lei peste nivelul de la finalul anului trecut. Venitul din leasing operational in 2015 a ajuns la 17 mil. lei, cu 10 mil. lei mai mult decat in anul precedent. Profitul net obţinut in 2015 a fost de 1,7 mil. lei.

in anul 2016, BCR Fleet Management isi propune sa creasca flota la nivelul a 4.000 de vehicule prin dezvoltarea relatiilor cu clientii grupului BCR.

„BCR Leasing isi datoreaza reusita clientilor sai, alaturi de care am parcurs timp de 15 ani un traseu in tandem, experimentand impreuna provocari si impliniri, regandind business-urile noastre in termeni de stabilitate si tranzitand o economie emergenta cu satisfactia de a fi reusit. Multumim clientilor nostri pentru increderea pe care ne-au acordat-o acceptandu-ne ca parteneri”, a precizat Bogdan Speteanu.

Pentru 2016, BCR Leasing IFN isi propune o crestere a vanzarilor cu 10%-15% fata de 2015, mizand in continuare pe autoturisme, vehicule comerciale, echipamente si utilaje.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here