BCR BpL devine partener al Primului Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România. Avem cel mai învechit stoc de locuinţe din UE

0
1525
  • Una din trei gospodării din mediul rural nu are grup sanitar

 BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a decis să sprijine activitatea EFdeN – Primul Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România, deoarece, conform INS, 34% dintre gospodăriile din mediul rural nu au grup sanitar, iar în cazul locuinţelor din mediul urban procentul este de 8,5%, ân timp ce 32% nu au baie/duş în interior. Totodată, la nivelul întregii ţări circa 16% dintre gospodării se confruntă cu probleme locative grave, cum ar fi deteriorări, igrasie, scurgeri ale reţelelor de apă şi canalizare, lumină insuficientă.

Primul Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România este o creaţie marca EFdeN. O echipă formată din peste 30 de studenţi, din diverse medii academice, de la universitatea de construcţii, arhitectură, comunicare sau management, care se întrunesc pentru o experienţă interdisciplinară. Împreună au reuşit să contruiască o casă sustenabilă, solară, 100% electrică, sigură şi confortabilă, cu o amprentă de CO2 scazută, o casă care produce mai multa energie decât consumă şi foloseşte cele mai ecologice materiale.

„EFdeN doreşte să atragă atenţia asupra necesitătii orientării societăţii către sustenabilitate şi responsabilitate, către respectarea condiţiilor de confort şi a mediului. Fie că vorbim de proiecte de cercetare aplicate pe locuintă sau cercetări empirice, echipa îşi doreşte ca EFdeN 4C să fie locul de întâlnire a tinerilor cercetători cu mediul academic, reprezentanţi ai companiilor, ai asociaţilor de locatari şi reprezentanţi ai administraţiei publice, pentru a găsi soluţii şi a avea clădiri mai bune. Ne propunem creşterea eficacităţii programelor de cercetare în zona construcţiilor, a confortului şi a siguranţei unei locuinţe, cu accent pe calitatea şi sustenabilitatea materialelor, respectarea parametrilor de confort interior şi sănătate“, a declarat Mihai Toader-Pasti, Manager EFdeN.

Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodării din Romania, circa 40% din casele şi blocurile din mediul urban au nevoie de reparaţii, iar dintre aceste reparaţii 52% sunt considerate urgente, se arată într-un studiu IRSOP efectuat pentru BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL).

Prima prioritate investitională a aproape 600.000 de familii de români este îmbunătăţirea confortului locativ într-o ţară cu cel mai învechit stoc de locuinţe din UE – conform Eurostat. Cu toate acestea, veniturile medii ale românilor reprezintă jumătate din cât încasează un ceh, slovac sau croat, în timp ce costul materialelor de construcţii este relativ similar cu cel din România”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele BCR BpL.

Conform studiului IRSOP, circa 68% dintre cei intervievaţi dorec să demareze proiecte de îmbunătăţire locativă în următorii 5 ani, iar circa 37% intentionează să facă acest lucru în următoarele 12 luni.

Cele mai frecvente planuri de îmbunătăţiri locative pentru următorii 5 ani vizează renovarea locuinţei (29%), cumpărarea unei locuinţe noi (23%), cumpărarea unei case la ţară (23%), izolarea termică (23%), reparaţii la instalaţiile sanitare sau electrice (21%), achiziţionarea unei centrale termice (16%), diverse lucrări la acoperiş sau terasă (15%), construirea unei case (13%), reparaţii la structura de rezistenţă (11%), cumpărarea unui teren (9%), extinderea locuinţei actuale (8%).

* *

Banca Comerciala Romana (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (14,4 mld EUR), banca Nr.1 după numărul de clienţi şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienţilor şi după numărul celor pentru care BCR este principală instituţie cu care fac banking.

BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 22 de centre de afaceri si 23 de birouri mobile dedicate companiilor şi 510 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din România pe piaţa tranzacţiilor bancare, clienţii BCR având la dispoziţie cea mai mare reţea naţională de ATM – peste 2.000 de bancomate şi POS – 13.500 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi, precum şi servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking şi E-commerce. 

*  *

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 46.500 de angajati deservesc 16.2 milioane de clienti in cadrul a 2.800 de filiale din 7 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia). La sfarsitul primului trimestru din 2015, Erste Group detinea active totale in valoare de 202,6 miliarde EUR si inregistra un raport cost/venituri de 56,1 %. Indicele capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) s-a situat la 10,2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here