Baterii bucatarie – O calatorie in istoria fascinanta a bucatariei

0
1651

Odata cu trecerea timpului, schimbarea mentalitatii oamenilor determina si o schimbare in modul de amenajare a incaperilor din locuinta proprie.

In prezent, bucataria este un spatiu complex ce cuprinde numeroase elemente, de la baterii bucatarie cu tehnologii avansate la electrocasnice complexe si mobila moderna.
Cu toate acestea, este important sa avem in vedere ca spatiul din bucatarie nu a fost dintotdeauna cel cu care suntem obisnuiti astazi.

Evolutia spatiilor destinate bucatariei

Bucataria este o componenta indispensabila in viata contemporana. Gandindu-ne cat de important este acest spatiu in viata de zi cu zi, este greu sa ne imaginam ca in urma cu cateva secole, era incaperea cea mai putin placuta dintr-o casa.
De-a lungul istoriei, bucataria nu a fost spatiul confortabil de astazi si nici locul unde familia se aduna sa petreaca timpul. In fapt, era o camera intunecata si expusa la multe pericole, plina de zgomote, mizerie si mirosuri diverse. Din aceste motive, era situata cat mai departe de restul camerelor din locuinta.

In perioada Evului Mediu, nucleul vietii era in jurul unui foc, mereu aprins, echivalent cu o vatra. Fumul si funinginea era o constanta a oamenilor din acea perioada, in special pana in secolul al 16-lea cand in majoritatea caselor a inceput sa apara semineul.
Schimbarile economice si politice au avut o influenta semnificativa in ceea ce priveste aspectul si utilitatea unei bucatarii. Secolele 18 si 19 au experimentat influenta stilului specific Frantei in arta gatitului, cu meniuri elaborate, asezare formala la masa si conduita stricta, in timp ce comertul intens intre Europa, America si Asia a adus noi tipuri de mancare si noi cerinte in bucatarie.
Organizare ergonomica si functionalitate

Dezvoltarea incipienta a tehnologiei in privinta bucatariei a avut drept scop reducerea timpului si a muncii. Revolutia industriala a stimulat aparitia unor noi inventii, promovarea unor preturi scazute si noi moduri de gandire privind eficientizarea si optimizarea spatiului.
In 1920, eficienta ergonomica in bucatarie a luat amploare datorita aparitiei unei bucatarii mici, dar eficiente – “Frankfort Kitchen”. Acest design avansat al bucatariei, introdus in Germania de expertul Frederick Windlow Taylor, s-a concentrat pe un principiu fundamental: a pune impreuna toate lucrurile necesare in bucatarie, in asa fel incat sa fie la o distanta de un brat. Desi acest lucru pare ceva normal pentru bucataria specifica prezentului, ideea a fost una revolutionara.

In 1960 si 1970, au inceput sa se produca schimbari de natura sociala in ceea ce priveste aspectul bucatariei. Interesul acordat gatitului, ustensilelor diverse de bucatarie si modalitatilor de petrecere a timpului erau cateva dintre preocuparile principale ale expertilor din acea perioada. In secolul 21, bucataria pare sa se reinventeze. Noi idei si tehnologii iau nastere in acest loc datorita conectivitatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here