Basescu: Romania nu este de acord cu autonomia pe criterii etnice

0
849
Traian-Basescu

TRAIAN-BASESCUPresedintele Traian Basescu a declarat joi la APCE, ca Romania nu este de acord cu autonomia pe criterii etnice, mentionand ca nu doar etnicii au nevoie de autonomie si s-a intrebat de ce „ce comunitatile de romani ar avea mai putina autonomie in a-si stabili soarta comunitatii”.

„Dupa cum va este cunoscut si afirmat de toti politicienii romani, noi nu imbratisam teoria autonomiei pe criterii etnice. in schimb, dupa cum ati observat, daca urmariti Romania, noi am trecut la un process generalizat de crestere a autonomiei locale”, a declarat Traian Basescu.

El a facut aceasta declaratie in plenul APCE, ca urmare a intrebarii unui parlamentar ungar din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, pe tema autonomiei teritoriale pe criterii etnice.

Seful statului a mai spus ca, in momentul de fata, comunitatile au politie locala, ca spitalele sunt transferate catre administratia locala, ca teatrele si obiectivele culturale sunt in administrarea autoritatilor locale.

„Noua lege a educatiei ne obliga sa transferam scolile in administratie locala. in plus, conform legii, administratiile locale, prin decizia lor, taxe locale, deci au resurse financiare locale, la care se adauga un procent important din taxele colectate la nivel central si care sunt disponibilizate pentru administratiile locale. As spune ca acesta este tipul de autonomie pe care noi il vedem valabil in Romania dintr-un motiv simplu: nu numai etnicii au nevoie de autonomie. De ce comunitatile de romani ar avea mai putina autonomie in a-si stabili soarta comunitatii. Deci este un proces controlat care a mers pas cu pas si care deja, cred, a ajuns mult mai departe decat in multe tari ale UE. Acest proces va continua”, a conchis Traian Basescu. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here