Basescu: Romania nu are nevoie anul acesta de niciun euro de la FMI sau UE. Vezi declaratiile presedintelui

0
668
bancnote-euro

bancnote-euroPresedintele Traian Basescu a declarat in cadrul unei „Editii Speciale”, transmisa in direct pe TVR 1 si TVR International de la Palatul Cotroceni, ca Romania nu are nevoie anul acesta in mod cert de niciun euro de la FMI sau UE, dar nu se stie ce se va intampla dupa 2011.

Nu-mi aduc aminte ce medie am avut la BAC. Nu am fost stralucit. Cred ca pe la 7,40 – 7,50.

S-a tergiversat mult introducerea noii Legi a Educatiei. Marga a fost un mare esec si rezultatele s-au vazut dupa mai multi ani. Trebuie aplicata noua lege cu toata fermitatea si trebuie sa gasim formule sa dam o sansa copiilor. Sa speram ca in toamna vor lua BAC-ul si ca vor intelege ca nu pot face asta prin copiat. Cadrele didactice sunt printre cele mai bine platite persoane pe ora.

Seful statului nu poate fi impiedicat sa-si exprime punctul de vedere. M-am cam saturat de sensibilitatile excesive ale persoanelor din Justitie.

In momentul de fata, in raport cu banii pe care ii are in buget Ministerul de Interne, sunt mai mult cu 10.000 de salariati si nimeni nu va da mai multi bani. Vor trebui sa-si faca restructurarea. Esenta e sa o faca pe calitate.

Academia de Politie ia an de an sute de copii pentru a tine catedrele si apoi ii varsa direct in sistem. Nu mai avem nevoie de atatia politisti. Nu mai vorbim de perioada cand ii lua de pe strada, fara nici o pregatire. A venit vremea calitatii. Mi-as dori sa se faca o restructurare pe competenta, sa nu ne trezim iar ca raman toate rudele.

Personal am incredere in Ministerul de Interne. in acelasi timp el nu este suficient de performant din cauza calitatii slabe a multora dintre politisti si jandarmi. imi mai pun oarecare sperante in Igas. Ministrii de la Interne uita dupa doua saptamani de la punerea in functie de reformare, la fel ca la Ministerul Finantelor.

Ungaria are problemele ei, sa si le rezolve, nu isi poate da cu parerea legat de regionalizare. Aceasta nu poate fi sacrificata pentru interesele minoritatilor. Trebuie gasita o solutie.

Structurile de control al fondurilor europene trebuie puse intr-o legatura cu Guvernul. Vor fi concentrate in coordonarea unui ministru imediat ce vine Parlamentul si putem modifica organizarea structurii Guvernului. Aceste institutii controleaza derularea licitatiilor, cheltuirea banilor. Acest minister trebuie sa fie condus de un om credibil la Bruxelles. stiu cine va fi, e un om convenit cu premierul.

Multi cred ca putem lua bani europeni si sa facem drumuri in Teleorman. Nu. Bugetul de stat furnizeaza banii, se platesc avansuri si apoi facturile se deconteaza la UE. Daca nu sunt bani la buget nu se poate face asta.

Romania nu are nevoie anul acesta in mod cert de niciun euro de la FMI sau UE. Nu stim ce se va intampla dupa 2011 pe piete. Momentan cea mai mare economie, SUA, are probleme de plati. Eu sper sa terminam acordul si sa nu avem nevoie sa tragem acesti bani.

In momentul de fata Romania se poate finanta imprumutand de pe pietele private. Activele din Romania nu pot fi cumparate la pret de scrap. Anul acesta nu se poate relua procesul de vanzare a actiunilor Petrom. Aceasta vanzare a fost o lectie pentru toti. Guvernul a fost bine consiliat, dar a fost si o decizie politica. Romania nu este de vanzare la pret de scrap.

Pregatirea selectarii de manageri din sectorul privat este intr-o etapa corespunzatoare, conform acordului cu FMI.

Vom da pentru spitale 300 de milioane care vor fi administrate de spitale acolo unde trebuie.

Bolnavii nu vor fi afectati de reforma din Sanatate. Nu putem lua la infinit banii care ar trebui folositi pentru a crea locuri de munca pentru a plati datoriile din domeniul sanatatii. Facem lucrul asta de mai bine de 10 ani.

Casa de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii au doua variante: ori se inteleg ori demisioneaza. seful Casei si ministrul au puncte de vedere diferite. Dupa intoarcerea Parlamentului din vacanta Guvernul va lua o decizie si le va spune ce sa faca.

In ultimul trimestru al anului trecut Guvernul a luat din alte domenii si a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor din sanatate. Astazi avem din nou aproape 2 miliarde arierate. Acest lucru nu mai poate continua si este pentru prima data cand ajungem la o intelegere pe aceasta tema cu FMI si UE. Nu suntem dispusi sa mai sacrificam banii pentru investitii pentru un domeniu care nu se reformeaza.

Jeffrey Franks a apreciat ca s-au indeplinit toate obiectivele pentru semestrul I si este adevarat. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here