Basescu: Romania a aderat la pactul pentru Euro+

0
844
zona-euro

zona-euroPresedintele Traian Basescu a anuntat, vineri, la Bruxelles, ca Romania a aderat la pactul pentru Euro+, denumit anterior pactul pentru competitivitate, el apreciind ca obiectivele acestuia confirma ca „nu s-a gresit in abordarea politicilor” adoptate de Guvernul Romaniei.

S-a decis crearea pactului pentru Euro+, care pana acum se numea pactul pentru competitivitate. Au fost sase state din afara, printre care Romania, care au dorit sa faca parte din pactul pentru competivitate, s-a adoptat denumirea de pactul pentru Euro+.
Unul dintre pilonii acestui pact este legat de stimularea competitivitatii. Aici ne putem usor imagina ca cerintele din interiorul acestui pilon sunt si obiective ale Guvernului Romaniei. De exemplu, costul muncii in raport cu productivitatea. Este un efort pe care Guvernul deja l-a facut in 2010, sa incerce sa armonizeze costul muncii cu productivitatea (…).
Un alt obiectiv este reducerea birocratiei, imbunatatirea educatiei. La cercetare recunoastem ca nu am reusit sa facem mare lucru.
Al doilea pilon este legat de stimularea angajarii fortei de munca. Nimic mai actual decat adoptarea noului Cod al muncii, care se incadreaza perfect in conceptul de flexisecuritate. Alte obiective ale acestui pilon sunt combaterea muncii la negru sau formarea continua.
Celalte doua piloane ale acestui Pact sunt sporirea sustenabilitatii finantelor publice si consolidarea stabilitatii financiare. Vreau sa fac o mentiune – si nu are nicio tenta propagandistica -, trebuie sa observ ca ceea ce in Romania noi am facut in 2010 sunt obiective ale pactului Euro+. Deci cred ca acest pact nu a facut decat sa dea o confirmare ca nu s-a gresit in abordarea politicilor Guvernului Romaniei, este adevarat, in perioada de criza, dar au fost masuri care astazi, nu imi permit sa spun, cel putin din punct de vedere al legislatiei adoptate, ne aseaza perfect pe obiectivele pactului Euro+, nu vreau sa spun in avangarda, Doamne fereste, desi sunt foarte multe state in care, ati vazut, numai ieri, guvernele cad, pentru ca intentioneaza sa adopte masuri pe care Guvernul Romaniei le-a adoptat in 2010
Extrem de important este ca astazi s-a adoptat intr-o forma finala decizia de modificare a Tratatului pentru crearea Mecanismului European de Stabilitate. Este vorba despre celebra modificare a articolului 136 din decembrie, de cand s-a adoptat in consiliu decizia de pornire a procedurii. (…) Ca element de interes, una din dezbaterile tehnice importante a fost legata de cheia de distributie a contributiilor statelor membre la fondul destinat Mecanismului European de Stabilitate. Alaltaieri s-a gasit un compromis si azi a mai fost ajustat. Desi Romania nu este afectata in momentul de fata, deci nu trebuie sa contribuie la crearea fondului, era important pentru ca mai devreme sau mai tarziu vom deveni membri ai zonei euro. Spre exemplu, pe propunerea finala ar fi trebuit sa avem o contributie de 2,3-2,4 miliarde, era o distributie egala in functie de PIB si populatie. intre timp, s-a gasit o alta formula care, daca ar fi aplicata Romaniei maine, ar duce contributia la 1,3-1,4 miliarde euro, deci o ajustare favorabila tarilor care sunt in proces de reducere a decalajelor intre ele si tarile vechi ale Uniunii
Mecanismul european de stabilitate are ca obiective garantarea stabilitatii financiare a zonei euro, inlocuirea actualului mecanism si sa ofere asistenta statelor membre din zona euro care au probleme severe de finantare. Acesta va fi instituit cu data de 1 ianuarie 2013 si va deveni functional in iunie 2013.
Este foarte important ca toate statele membre s-au angajat sa ratifice modificarea aticolului 136 din Tratat pana la sfarsitul anului 2012. Fondul total la dispozitia mecanismului va fi de 700 miliarde de euro si va fi colectat in 5 ani de la intrarea in functiune, cu o contributie cash din primul an de 80 de miliarde de euro per total, bineinteles si alte contributii in garantii si asa mai departe, dar 80 de miliarde de euro trebuie sa fie bani lichizi la dispozitia fondului. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here