Basescu: Procesul de restructurare a aparatului bugetar nu se va opri

0
627
scaune-libere-concedieri

scaune-libere-concedieriPresedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca, pana la sfarsitul anului, 26.000 de salariati trebuie sa paraseasca sistemul bugetar si ca 2011 va fi un an in care se va trece la abordarea calitativa a restructurarii aparatului de stat.

 

„In ceea ce priveste perspectiva acordurilor cu institutiile financiare internationale, va pot spune ca in situatia, pe care eu o intrezaresc ca posibila, de finalizare cu succes a actualului Acord cu Fondul, Uniunea si cu Banca Mondiala, intentionam realizarea unui urmator acord fara finantare, un acord preventiv cu cele trei institutii, avand ca obiectiv major continuarea reformelor structurale, spre exemplu reducerea aparatului bugetar”, a spus presedintele Traian Basescu, la Conferinta „Parteneriat pentru crestere economica in 2011”, organizata de „Ziarul Financiar” si Consiliul Investitorilor Straini.

El si-a exprimat speranta, avand in vedere cifrele de la sfarsitul lunii septembrie, ca se va atinge obiectivul pentru 2011, dar ca acest proces de restructurare a sectorului bugetar nu poate fi oprit.

„Avem nevoie nu numai de o reducere a cheltuielilor cu forta de munca din aparatul bugetar. Avem nevoie si de o crestere a nivelului de calificare si de debirocratizare in acelasi timp. De aceea spun ca procesul de restructurare a aparatului de stat nu se opreste. 2011 va fi un an in care se va trece la abordarea calitativa a restructurarii aparatului de stat. Acum, obiectivul major a fost reducerea cheltuielilor cu functionarea statului. Am aici o cifra si va pot spune ca pana la 31.12 a mai ramas o diferenta de 26.000 de salariati care trebuie sa paraseasca sistemul bugetar si se atinge obiectivul de 70.000 reducere pe care si l-a asumat Guvernul. Deci, la 31.12, ar trebui sa avem in plata 1.290.000 de salariati in sectorul bugetar – central, local, institutii, spitale, scoli si asa mai departe”, a conchis seful statului.

Statul trebuie sa disponibilizeze 26.000 de angajati in perioada septembrie-decembrie pentru a ajunge de 1,29 milioane de salariati si pentru a avea posibilitatea sa creasca in medie cu 15% actualele salarii diminuate cu 25%, a declarat, marti, secretarul de stat in MFP Gheorghe Gherghina.

„La finele lunii septembrie mai erau in sectorul 1,316 milioane angajati, iar ca sa ajungem la 1,29 milioane de angajati trebuie sa mai plece pana la finele lunii decembrie 26.000, dupa calculele noastre. (…) Consideram ca avem sansa sa ne inchidem cu 1,29 milioane de bugetari si atunci, fata de salariile actuale, cele diminuate cu 25%, ar merge o majorare medie de 15%, in conditiile in care nu se mai da prima de vacanta si al 13-lea salariu (….) Daca avem in vedere anvelopa salariala de 39 miliarde lei, vine un salariu mediu de 1.300 lei net”, a explicat Gherghina. (Sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here