Basescu: Daca motiunea de cenzura nu trece, Guvernul are premier

0
572
Traian-Basescu

TRAIAN-BASESCUPresedintele Traian Basescu a declarat luni, in cadrul emisiunii „Editie speciala” de la TVR, ca la intalnirea cu PDL nu s-a discutat despre premier, ci despre motiunea de cenzura, spunand ca daca motiunea de cenzura nu trece, Guvernul are premier. Declaratiile presedintelui la TVR:

*

Una dintre problemele pe care le avem in evaluarile externe este legata de posibila instabilitate politica. in momentul de fata exista o majoritate care a trecut prin criza. Populatia va resimti dupa un an reluarea cresterii economice. Avem unul dintre cele mai rapide ritmuri de diminuare a somajului din UE. Daca se va reusi si trecerea rapida a legii zilierilor se vor crea alte locuri de munca oficiale. Nu trebuie sa cautam neaparat schimbarea majoritatii, pentru ca oamenii acestia au trecut cu Romania prin criza si au dreptul de participa la relansarea economica.
*

Sunt obligat de Constitutie sa am consultari cu toate partidele daca va cadea Guvernul la motiune, dar domnul Ponta este copilot la o masina. Participa la raliuri si are sponsori necunoscuti cu care a reusit sa ajunga copilot. Cum sa conduca tara daca este copilot? Nu-i da nimeni volanul in mana, poti sa-i dai tara in mana? Ponta nu va fi premier in mandatul meu. Nu-l vad capabil de asa ceva. E un copilot care nu poate fi pilot de tara.
*

Eu afirmasem ca in afacerea cu vamile nu sunt implicati oameni politici. Daca exista un sistem mafiot de colectare din vami el este sindicatul. Sindicatul, prin liderul sau, este sistemul mafiot din vami. Este cineva care sta acolo ca o stanca. Am in vedere un lider care face si desface in sistemul vamal, dar vreau ca instantele sa spuna acest nume. stiu precis ca sistemul mafiot construit este dirijat de la varful sindicatelor. Pana in momentul de fata nu am informatii legate de vreun om politic care sa fie implicat. Poate ca anchetele vor demonstra altceva. Acuzatiile la adresa lui Blaga nu sunt credibile, pe Blejnar nu-l cunosc, nu ma pot pronunta daca este atins sau nu de coruptie. in mod cert povestile lansate de Lincu ca la Blaga ar ajunge resursele sunt o intoxicare absolut ridicola.
*

Nu vreau sa dau indicatii Parlamentului, care cred ca este destul de matur si responsabil sa ia decizia corecta legat de Dan Voiculescu.
*

Bugetul de stat trebuie cheltuit asa cum se aproba in Parlament si cu cu tertipuri care fac ca banii publici sa fie utilizati discretionar de catre Guvern. Proiectia este ca noua Constitutie sa intre in vigoare odata cu terminarea mandatului actualului Parlament.

*

As renunta la un an de mandat daca acest lucru e convenit. Nu mi se pare atat de important a mai sta un an daca salvezi un an de alegeri si salvezi un ciclu electoral.
*

Eu am primit de la Guvern proiectul de revizuire a Constitutiei, care vizeaza strict implementarea rezultatului referendumului cu privire la Parlamentul unicameral si maxim 300 de parlamentari. Subiectul lansat legat de revenirea la mandat de 4 ani pentru presedinte este legat de contextul politic din Romania. Avem sanse ca patru ani consecutiv sa avem diverse tipuri de alegeri. Romania are nevoie de mai putini ani cu alegeri, si ideea este de recuplare a alegerilor prezidentiale cu cele parlamentare.
*

Nu mi s-a solicitat ajutor pentru refugiati. Ne vom implica numai prin ONU. Centrul pentru refugiati de la Timisoara a fost construit exact pentru relatia cu ONU. Nu avem nicio intentie sa gazduim refugiati din Africa.

Al-qaida va fi prezenta oriunde va fi un conflict in lumea africana. in niciun caz Kadhafi nu mai este o solutie pentru Libia. Un sef de stat care trage in propriul popor nu-si mai justifica prezenta intr-o lume democratica.
*

Am avut un dialog cu Sarkozy, sefii de stat si de guverne isi spun parerile pro si contra. Punctul de vedere al Romaniei a fost ca recunoasterea autoritatii nationale provizorii de la Bengazi este prematura, mai ales ca in fruntea ei este ministrul de justitie a lui Kadhafi. Romania nu poate sa recunosca acea autoritate, poate avea insa calitatea de interlocutor, dar nu sa fie recunoscuta ca noua putere in Libia. Nu aveam niciun argument in sustinerea pozitiei exprimate de Sarkozy. in ceea ce priveste instituirea zonei de interdictie aeriana, riscurile erau foarte mari. Acest lucru inseamna razboi. O interventie militara inseamna victime, si trebuie sa luam o decizie care sa limiteze acest lucru. Romania este solidara cu decizia NATO. Nu vom face o opinie separata in fata unei decizii argumentate. Obiectivul NATO este sa gaseasca o solutie care sa diminueze numarul de victime in Libia.
*

Eu cred ca PDL trebuie sa aiba in statut niste criterii. Nici nu poti sa transformi partidul in instanta, nici sa frangi cariere pentru ca exista o suspiciune. in partide cea mai mare parte a oamenilor nu au niciun avantaj de pe urma faptului ca activeaza si sunt organizatii voluntare.
*

Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu au avut o lipsa de tact consistenta, am vazut niste discursuri de infierare care nu mi-au placut deloc. Sunt niste naivi care vor sa faca ceva pentru PDL dar n-au inteles exact cum. Sunt convins ca vor fi invitati de conducatorii de motiune sa fie parte a uneia dintre motiuni. Ei n-au fost sanctionati pentru ce reprezinta, ci pentru lipsa de tact.
*

si Vasile Blaga a fost si este partenerul meu, dar trebuie sa functioneze fair-playul in partid. Sub presedintia lui Boc PDL a obtinut cele mai mari succese electorale. El nu are nicio infrangere electorala.
*

il sustin pe Emil Boc pentru ca nu ai niciun motiv sa nu-ti afirmi simpatia pentru un om politic extrem de onest. N-a fost atins vreodata de o discutie despre coruptie, si-a sacrificat simpatia populatiei intr-o perioada grea pentru Romania. Este un politician care a castigat de doua ori alegeri, la Cluj.

*

in competitia interna din partid s-a cam furat startul. Unul dintre candidati a inceput sa stranga semnaturi inainte sa-si anunte candidatura. Nu mi-a placut ca s-a furat startul. Lansarea timpurie a competitiei interne ma ingrijoreaza, pentru ca acest partid trebuie sa aiba ca prioritate guvernarea. Se creeaza tensiuni inutile. Este clar ca cele doua televiziuni ale mogulilor sunt angajate in batalia interna din PDL. Din pacate se pare ca cele doua televiziuni ai slabiciune pentru unul din candidati. Pe mine ma intereseaza mentinerea echilibrului in partid, pentru ca este la guvernare.
*

Daca motiunea de cenzura nu trece, Guvernul are premier. Nu am avut nicio discutie cu Emil Boc.
*

Nu ma tem ca daca ajung la o intelegere cu partidele din Coalitie ar fi posibil sa nu treaca Guvernul.
*

Nu plec niciodata la razboi fara munitie. Deocamdata Romania are premier. Am solutii, dar in momentul de fata Guvernul are un premier care are destule de facut. Voi relua discutiile atunci cand va fi cazul.
*

Partidele din coalitie trebuie sa gaseasca o formula de relansare a Guvernului. Este adevarat ca le-am explicat ca este prerogativul meu sa numesc premier.
*

Un esec legat de trecerea Codului Muncii este si o amanare a reformelor necesare pietei muncii.
*

Trebuie sa ma consult cu PDL tot timpul, mai ales ca au principalele ministere. Subiectul principal al intalnirii a fost revizuirea Constitutiei. Nu s-a discutat despre premier. Subiectul discutat a fost legat de motiunea de cenzura, pe care mi s epare ca alianta o trateaza cu usurinta. Par prea siguri ca nimic nu se poate intampla la motiune. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here