Basescu a retrimis Parlamentului Legea pensiilor. Cere ca femeile sa se pensioneze la 63 de ani

0
666
basescu-cotroceni

basescu-cotroceniPresedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, solicitand stabilirea varstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei.

Basescu a mentionat ca legea a venit la promulgare dupa ce a fost declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala si a fost semnata de ambii presedinti ai Camerelor Parlamentului.

„Din punct de vedere al legalitatii, nu am nicio observatie asupra legii”, a precizat Traian Basescu.

El a spus insa ca la nivelul Administratiei prezidentiale a fost analizata legea, iat la articolul 53 alineatul 1 a constatat ca se instituie varsta standard de pensionare la femei si barbati la 65 de ani.

„Sunt un sustinator fara rezerve al egalitatii de sanse, dar si al egalitatii de tratament intre femei si barbati „, a adaugat seful statului.

Presedintele Basescu a precizat, insa, ca nu poate sa nu analizeze realitatile socio-economice si sa constate ca femeile au o situatie mult mai grea decat barbatii.

„Plecand de la premisa ca aici discutam despre femei, ca au serviciu, trebuie sa recunoastem ca realitatea sociala din Romania ne arata ca o femeie care are serviciu, in sectorul privat sau de stat, mai are si un serviciu acasa, fiind prima si cea mai importanta responsabila de gestionarea treburilor casnice, de cresterea copiilor. Deci, femeile fac o dubla munca in Romania”, a mai spus seful statului.

El a mentionat ca, de altfel, si legea trimisa la promulgare, la articolul 57 alineatul 4 si la articolul 60 alineatul 2, instituie diferente de tratament intre femei si barbati, dand ca exemplu faptul ca la balerini si la militari stabileste varste diferite de pensionare intre femei si barbati.

Un alt argument invocat de Basescu a fost ca noua lege creste varsta de pensionare pentru barbati cu 3 ani, de la 62 la 65 de ani, in timp ce pentru femei cu 7 ani, de la 58 la 65 de ani.

„Am hotarat sa retrimit Parlamentului Legea pensiilor, considerand oportuna modificarea articolului 53, alineat 1, al legii, in sensul stabilirii varstei standard de pensionare pentru femei la 63 de ani. Deci, propun Parlamentului sa analizeze posibilitatea de a reduce varsta de pensionare pentru femei de la 65 la 63 de ani (…) Cred ca toate acestea indreptatesc o analiza de oportunitate a propunerii pe care o fac Parlamentului. in acest sens, am si semnat adresa catre presedintii celor doua Camere si sper sa fie de acord cu o reexaminare rapida a articolului 53, alineat 1”, a precizat seful statului.

In cererea de reexaminare transmisa presedintelui Senatului, Mircea Geoana, presedintele Traian Basescu mentioneaza urmatoarele motive:

„1. Legea privind sistemul unitar de pensii publice stabileste la articolul 53 alin. (1) ca varsta standard de pensionare este de 65 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, in temeiul principiului egalitatii;

2. tinand cont de realitatile socio-profesionale si de activitatea zilnica a femeilor, consideram ca este necesara stabilirea diferentiata a varstei standard de pensionare pentru barbati si femei;

3. De altfel, in acest sens, inclusiv prezenta lege, prin dispozitiile art. 56 alin. (4) si art. 60 alin. (2), instituie derogari de la principiul egalitatii, prin stabilirea unor reduceri diferentiate, pe criterii de gen, ale varstelor standard de pensionare;

4. Avand in vedere aspectele mentionate mai sus, consideram ca este oportuna modificarea art. 53 alin. (1) al Legii, in sensul stabilirii varstei standard de pensionare pentru femei la 63 de ani;

5. Pentru aspectele semnalate si tinand cont de competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice”.

Pe 21 septembrie, Basescu cerea egalizarea varstei de pensionare la 65 de ani

In 21 septembrie, in discursul sustinut in Parlament, presedintele Basescu afirma: „Masura de crestere progresiva pana in 2030 a varstei de pensionare, pana la 65 de ani, precum si egalizarea acesteia la femei si barbati, este necesara, avand in vedere tendintele demografice ingrijoratoare, din Romania si nu numai, inclusiv in Uniunea Europeana”.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, miercuri, ca varsta de 65 de ani pentru pensionarea femeilor va fi necesara din 2030.

„Varsta de pensionare a femeilor creste pana la 65 de ani, incepand cu 2014, in crestere, ajungand in 2030 cu acea varsta de 65 de ani. Conform Legii 19, barbatii ating aceasta varsta in 2014, iar doamnele continua sa lucreze pana la 65 de ani doar in conditiile in care ating varsta aceasta in 2030. Cei care s-au nascut in anul 1967 pot invoca aceasta lege”, a explicat ministrul Muncii. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here