Baconschi: De cand Basescu e presedinte, Romania a foarte activa regional; temele, preluate de UE

0
802
baconschi

baconschiMinistrul Teodor Baconschi a declarat, vineri, ca, de la inceputul mandatului presedintelui Basescu, Romania a fost foarte activa in formatele pentru regiunea Estului, el adaugand ca, desi initial i s-a parut o exagerare, a constatat ca temele romanesti legate de acest spatiu au ajuns pe agenda UE.

„Sigur, activismul nostru politico-diplomatic spre Est, Parteneriatul Estic, Sinergia Marii Negre, diferitele formate de cooperare in care suntem implicati (…) constituie un instrumentar destul de solid in care Romania a fost foarte activa de la inceputul primului mandat al presedintelui Basescu”, a spus Baconschi.

El a adaugat ca a avut initial senzatia ca este vorba despre o exagerare.

„La inceput, mi s-a parut ca exageram in tara. Totusi, o serie de teze romanesti legate de securitatea energetica pe linia Asia Centrala si regiunea subcaucaziana, chestiunea securitatii la Marea Neagra, Balcanii de Vest – toate aceste spatii din vecinatatea noastra, spatii instabile, fragile, cu institutii slabe – ei bine, tot ce am pus noi pe agenda europeana incet-incet au devenit tema. Acestea sunt niste confirmari care ne-ar putea ridica moralul”, a spus el.

Ministrul a adaugat ca Republica Moldova ramane in vecinatate proiectul prioritar al Romaniei .”Cu toata criza si obligatia de a reduce dimensiunile unor misiuni diplomatice am reusit sa deschidem recent consulate generale la Cahul si Balti, dar si un ICR la Chisinau”, a amintit el.

Pe de alta parte, referindu-se la zona Balcanilor Occidentali, el a spus ca a fost reconfirmat angajamentul pentru un nou val de extindere. „Cred ca trebuie sa vorbim mai putin despre oboseala extinderii, cat despre lectiile invatate din precedentele exercitii. Este un traseu dificil. Nu putem sa vedem alt viitor, insa, pentru statele rezultate din succesiunea fostei Iugoslavii”, a spus el.

Baconschi s-a referit si la dimensiunea cooperarii macro-regionale. „Ne laudam cu pozitia noastra geostrategica importanta dar asta nu are nicio semnificatie daca nu ne stabilim un plan de actiune pe termen mediu. Orientarea pe care o sustinem priveste atragerea tot mai intensa a resurselor Uniunii pentru regiunea noastra”, a spus Baconschi. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here