Bancile acorda fermierilor credite in lei la dobanda medie pe piata interbancara

0
882
lei-credite

Bancile vor acorda agricultorilor, in contul adeverintelor APIA, credite cu o dobanda maxima ROBOR (rata medie a dobanzilor in lei pe piata interbancara) la 6 luni + 4% pentru Fondul European de Garantare Agricola, respectiv maxim ROBOR + 4,5% pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Plafoanele sunt prevazute intr-un ordin al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care stabileste si comisionul incasat de banca, de sub 1%, anunta Mediafax.

Nivelurile dobanzilor si comisionului vor fi valabile pentru creditele acordate atat beneficiarilor platilor directe cat si pentru beneficiarii axelor I, III si IV din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

APIA va incheia conventii cu bancile interesate si le impune acestora cateva conditii, pe langa cele privind dobanzile.

Astfel, institutiile de credit trebuie sa detina sucursale sau agentii in cel putin 30% din judete si sa fi finantat in perioada 2008-2012 anumite activitati din Programul National de Dezvoltare Rurala (Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale si axei, respectiv axa IV Leader).

Totusi, APIA poate incheia conventii si cu bancile care nu indeplinesc cerinta privind reteaua teritoriala, dar vin cu oferte de creditare sub nivelul general impus si accepta ca acestea sa fie inscrise in conventie.

APIA va incheia acte aditionale la toate conventiile aflate in derulare, introducand prevederile noului ordin.

Ministerul Agriculturii arata, intr-un comunicat, ca noile prevederi vor incuraja fermierii si beneficiarii PNDR sa solicite credite bancare care sa conduca astfel la cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene. Pentru dezvoltarea rurala, rata a ajuns la aproape 60%, dintr-un total de 8,12 miliarde euro, potrivit ministerului.

Institutia arata, de asemenea, ca noul cadru legislativ a fost adoptat dupa consultari cu bancile care au durat aproape un an.

Agricultura beneficiaza de plati europene si subventii nationale de peste trei miliarde euro anual, dar absorbtia fondurilor pentru dezvoltare rurala se confrunta cu accesul dificil la credite, in special din cauza nivelurilor dobanzilor cerute de banci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here