Avocatul Adrian Nanut – Normele metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

0
750
lege-judecatorie

lege-judecatorie

Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de miercuri, 11 ianuarie 2012, Hotararea de Guvern privind normelor metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 17 din 10 ianuarie 2012 si va intra in vigoare, in data de 13 ianuarie 2012,  conform Normelor de tehnica legislativa prevazute de Legea 24/2000. Tot de la data de 13 ianuarie 2012 se va putea aplica noua lege deoarece au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii.

Noua taxa de poluare se aplica pentru autovehiculele inmatriculate de la data de 13 ianuarie 2012, data la care intra in vigoare noua lege.

Potrivit unui comunicat de presa publicat de Ministerul Mediului si Padurilor la data de 11 ianuarie 2012, noua lege prevede o reducere a taxei de poluare de aproximativ 25 %, astfel ca, in situatia in care taxa de poluare platita de la 01 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi, contribuabilii au posibilitatea de a solicita restituirea diferentei de taxa platita.

Potrivit legii care are la baza principiul “poluatorul plateste“, taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania.  Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa ce intra in vigoare aceasta lege.  

Persoanele interesate sa vada daca au de recuperat bani ca diferenta, incepand de vineri 13 ianuarie 2013, vor avea la dispozitie, pe site-ul AFM (Administratia fondului pentru mediu www.afm.ro)  formula de calcul prevazuta de lege si care va fi utilizata si de organele fiscale.  

Astfel, persoanele care constata ca au de recuperat bani din taxa auto trebuie sa depuna la organele fiscale competente o cerere de restituire, insotita de urmatoarele documente, in original sau in copie:
documentul doveditor al platii taxei pe poluare/ taxei speciale pentru autoturisme  (chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont)
copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.
Cererile de restituire, insotite de documentele necesare  sunt solutionate de catre organele fiscale, in termen de  45 zile.
Plata sumelor reprezentand diferenta de taxa platita se face de catre organul fiscal competent:
in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire.
la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume, pentru persoanele care nu au indicat, prin cererea de restituire, un cont bancar.

 

 

Cabinet de Avocatura Nanut Adrian Robert
Office: Bucuresti, Str. Polona nr. 92, bl. 17 A+B,
sc. 1, etj. 2, apt. 11, sector 1.
Tel/Fax: 031/419.20.35
Mobil:     0723.225.885
Mail: [email protected]
[email protected]
Site: www.cabinetdeavocatura.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here