Au scazut salariile in ianuarie

0
550
bani_taiati

bani_taiatiCastigul salarial mediu nominal net a scazut in ianuarie cu 4,8% (72 lei) fata de luna anterioara, la 1.424 lei, si cu 0,1% comparativ cu ianuarie 2010, cele mai mari valori inregistrandu-se in activitatile de servicii in tehnologia informatiei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante.

Astfel, castigul salarial mediu net a fost de 3.430 lei in activitatile de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitatile de servicii informatice, si de 847 lei in hoteluri si restaurante, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de decembrie 2010, ca urmare a aplicarii prevederilor Legii nr. 285/2010 . Astfel, in invatamant castigul salarial mediu net a crescut cu 11,1%, in sanatate si asistenta sociala cu 6,8%, iar in administratia publica cu 6,3%.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010 ) castigul salarial mediu net din ianuarie 2011 a crescut cu 17,5% in administratia publica, 16,2% in invatamant, respectiv cu 11,7% in sanatate si asistenta sociala.

In ianuarie, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in luna anterioara cand s-au acordat premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta si prime platite cu ocazia sarbatorilor de iarna), ajutoare banesti, sume din alte fonduri (inclusiv tichete cadou) ori s-au realizat productii si incasari mai mari (functie de contracte). De asemenea, castigul salarial mediu net din prima luna a acestui an a scazut ca urmare a dificultatilor salariale si a concediilor fara plata.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia minereurilor metalifere, cu 36%, si in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, cu 25,9%.

De asemenea, reduceri intre 20% si 22% au avut loc in extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura) si intre 18% si 20% in fabricarea echipamentelor electrice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor mijloace de transport.

Diminuari ale castigului salarial, intre 13% si 16%, s-au operat si in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei, transporturi pe apa, fabricarea produselor textile, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea substantelor si a produselor chimice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, colectarea si epurarea apelor uzate, depozitare si activitati auxiliare pentru transport.

Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net in ianuarie fata de luna precedenta s-au inregistrat in alte activitati de servicii (0,7%), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (0,5%), respectiv in alte activitati extractive (0,3%).

Castigul salarial mediu nominal brut a fost in luna analizata de 1.963 lei, cu 5% mai mic decat in decembrie 2010.

Indicele castigului salarial real pentru luna ianuarie 2011 fata de decembrie 2010, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 94,5%. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, indicele castigului salarial real a fost de 93,4%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 117%, cu 6,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in decembrie 2010. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here