Atacuri teroriste si explozii produse la Moscova in ultimii 30 de ani

0
567
raniti-bombardament

raniti-bombardamentMoscova a fost afectata de numeroase atacuri teroriste si explozii in ultimii 30 de ani, transmite postul de televiziune Russia Today in pagina electronica, prezentand o cronologie a acestora. ATACURI COMISE LA METROUL DIN MOSCOVA:

 

8 IANUARIE 1977- Primul atac terorist asupra retelei de metrou. Un dispozitiv exploziv, ce continea bucati de metal, a provocat moartea a sapte persoane si ranirea altor 37 intre statiile de metrou Izmailovskaia si Pervomaiskaia pe tronsonul de metrou din nord-estul Moscovei. in aceeasi zi au avut loc alte explozii la doua magazine alimentare. Trei persoane au fost retinute si executate dupa ce au fost judecate.

20 APRILIE 1989  – Doua dispozitive artizanale au fost descoperite si dezamorsate, unul la statia Pavelietkaia din sudul Moscovei si altul la Prospekt Mira din nord.

20 NOIEMBRIE 1991- O explozie nesemnificativa a avut loc la statia Prospekt Mira in momentul in care cativa adolescenti au aruncat o petarda pe peron. Incidentul nu s-a soldat cu raniti.

11 IUNIE 1996- Un dispozitiv explozibil artizanal, care a avut echivalentul a 400-500 de grame de TNT, a fost detonat intre statiile Tulskaia si Nagatinskaia din sud. Patru persoane au murit si 16 au fost ranite.

1 IANUARIE 1998 – O bomba artizanala a explodat pe linia portocalie la statia Tretiakovskaia, in apropiere de centrul Moscovei. Trei persoane au fost ranite si spitalizate.

8 AUGUST 2000 – O deflagratie puternica produsa intr-un pasaj de metrou la statia Pusinskaia, din centrul Moscovei, a provocat moartea a 12 persoane si ranirea altor 150. Un dispozitiv explozibil artizanal, care avea echivalentul a 800 de grame de TNT, a fost lasat intr-o geanta in apropierea unui chiosc.

6 FEBRUARIE 2001 – O explozie, care a avut loc la statia Beloruskaia de pe tronsonul de nord-vest, nu s-a soldat cu victime.

6 FEBRUARIE 2004 – Circa 40 de persoane au fost ucise si alte cateva sute ranite intr-una din cele mai puternice explozii produse pana la acel moment, intre statiile de metrou Paveletkaia si Avtozavodskaia, din sudul Moscovei. Explozibilul a avut echivalentul a patru kilograme de TNT. in urma acestui atac, a fost introdus sistemul de monitorizare video la metrou.

31 AUGUST 2004 – La statia Rijskaia, o femeie kamikaze a comis un atentat terorist la intrarea in metrou. Zece persoane au fost ucise, inclusiv terorista si complicele sau, in vreme ce 50 de persoane au fost ranite. Complicele teroristei, Nikolai Kipkeev, era liderul unei grupari teroriste islamice si era suspectat de implicare in doua atacuri teroriste comise in 2004 la o statie de autobuz din localitatea Voronej, din sudul Rusiei, potrivit anchetatorilor.

ATACURI CARE NU AU VIZAT METROUL DIN MOSCOVA

11 IULIE 1996 – O explozie a distrus un autobuz in Piata Puskinskaya, din centrul Moscovei. soferul a suferit arsuri, in vreme ce alte cinci persoane au fost ranite usor.

12 IULIE 1996 – O deflagratie a avut loc la bordul unui troleibuz in Prospekt Mira, din zona central-nordica a orasului, fiind ranite 28 de persoane.

10 NOIEMBRIE 1996 – Treisprezece persoane au murit din cauza unei explozii care a avut loc la cimitirul Kotliakovskoe, din sudul Moscovei. saptezeci de persoane au fost ranite in acest incident.

26 APRILIE 1999 – Un dispozitiv explozibil a distrus un lift din hotelul Inturist, fiind ranite 11 persoane.

31 AUGUST 1999 – O persoana a murit si alte 40 ranite din cauza unei explozii survenite centrul comercial Ohotni Riad, din apropierea Pietei Rosii.

13 SEPTEMBRIE 1999 – Explozii in lant au distrus un bloc situat pe strada Gurianova, din sud-estul Moscovei, provocand moartea a 106 de persoane, si o alta cladire de pe strada Kasirskoie sose, din sudul Moscovei (124 de morti). Peste 300 de persoane au fost ranite.

5 IULIE 2003 – Circa 20 de persoane au murit si alte 50 au fost ranite in urma unei explozii de proportii care a avut loc la un festival de muzica organizat in localitatea Tusino, situata in sud-vestul Moscovei. O femeie kamikaze a detonat centura de explozibili pe care o avea asupra sa in apropierea casei de bilete.

23 OCTOMBRIE 2002 – Teroristii ceceni au ocupat teatrul din strada Dubrovka, din sudul Moscovei. in urma unei operatiuni antiteroriste, toti agresorii au fost ucisi. in acest incident au murit 129 de persoane.

10 DECEMBRIE 2003 – Treisprezece persoane au fost ranite din cauza unui atac terorist comis de cinci femei, dotate cu dispozitive explozibile, la hotelul National, situat in apropierea Pietei Rosii.

13 AUGUST 2007 – O explozie a cauzat deraierea trenului Nevski Express care facea legatura intre Moscova si Sankt Petersburg. Treizeci de persoane au fost ranite, iar doi barbati originari din Caucazul de Nord au fost acuzati de producerea incidentului.

27 NOIEMBRIE 2009 – Patru vagoane apartinand trenului Nevsku Express au deraiat pe ruta Mosova – Sankt Petersburg din cauza detonarii unei bombe, care avea echivalentul a sapte kilograme de TNT. Douazeci si opt de persoane au fost ucise si 95 au fost ranite. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here