Asociatia Analistilor Financiar – Bancari din Romania: BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara la 2%

0
703

Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 2% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie de marti, 31 martie 2015. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii ar putea fi mentinute constante pe data de 31 martie 2015, atat la pasivele in lei (10%) cat si la cele in valuta (14%).

Acesta ar putea fi ultima reducere a dobanzii de politica monetara din actualul ciclu, cele mai multe estimari pentru orizontul decembrie 2015 aratand o dobanda de 2%. in paralel, cei mai multi dintre participanti estimeaza reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei pana la 8% in decembrie 2015, precum si a celor aferente pasivelor in valuta pana la 12% in decembrie 2015.

Estimarile pentru decembrie 2016 arata un nivel posibil al dobanzii de politica monetara de 2%.

Ele variaza intre un minim de 1,75% si un maxim de 2,75%, un numar de participanti la sondaj prognozand un ciclu de majorare a dobanzii in 2016. Rezervele minime obligatorii ar putea fi reduse in continuare pe parcursul anului 2016, pana la 6% in cazul celor in lei si 8% in cazul celor in valuta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here