Arena Nationala: Peste 100.000 de bucuresteni au vizitat stadionul

0
807
arena-nationala-1-silviu-matei

arena-nationala-1-silviu-mateiPeste 100.000 de bucuresteni au fost prezenti la „Noaptea Alba” a Arenei Nationale, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spunand ca romanii au confirmat inca o data ca stiu sa se bucure si sa aprecieze un obiectiv realizat in totalitate din banii lor.

Primarul Capitalei le multumeste bucurestenilor ca au venit in numar atat de mare la „Noaptea Alba” a Arenei Nationale.

„Romanii au confirmat inca o data ca stiu sa se bucure si sa aprecieze un obiectiv realizat in totalitate din banii lor. Deci, se poate! Le multumesc pentru rabdare si intelegere si pentru ca am demonstrat ca putem fi civilizati si stim sa ne bucuram de un asemenea stadion. Le urez inca o data romanilor sa-l stapaneasca sanatosi!”, a declarat Sorin OPrescu, citat intr-un comunicat de duminica al Primariei Capitalei.

Potrivit declaratiilor oficiale ale Jandarmeriei, peste 100.000 de bucuresteni au fost prezenti la „Noaptea Alba” a Arenei Nationale. Municipalitatea precizeaza ca organizarea evenimentului nu a implicat costuri din bugetul local.

Arena Nationala si-a deschis, sambata, portile pentru bucuresteni, mii de oameni, de toate varstele, intrand pe stadion inca de la deschidere, la ora 17.00.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a intrat pe Arena Nationala insotit de presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, edilul declarand ca este o mandrie ca a putut oferi bucurestenilor acest stadion, care este al lor si pe banii lor.”Este mai mult decat o bifa, e o mandrie, pentru ca stadionul este al bucurestenilor, este construit pe banii lor”, a spus Sorin Oprescu.

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a spus ca Arena Nationala este o bijuterie, precizand ca a fost pe zeci de stadioane din lume, dar cel din Bucuresti este de mileniul trei si demonstreaza „geniul poporului roman”.

La Arena Nationala a venit si directorul general FRF, Ioan Angelo Lupescu, insotit de tatal sau. Lupescu a spus ca Arena Nationala ii aminteste de faimosul Stadion Maracana din Rio de Janeiro si ca este o realizare impresionanta, care va impinge romanii de la spate ori de cate ori vor evolua aici.

Primarul capitalei a precizat ca inaugurarea arenei va avea loc pe 6 septembrie, la meciul cu Franta, apoi vor mai fi cateva evenimente.

„O sa incercam sa mai organizam cateva evenimente, atat cat este posibil. Sper sa ne indeplinim si sarcina de testare. Daca UEFA nu ne va permite sa inauguram stadionul intr-un meci oficial, o sa jucam noi un amical. De la egal la egal, amical”, a mai spus Oprescu.

Unii au ales sa plece dupa ce au vizitat stadionul, insa cei mai multi au ramas in tribune pentru a vedea si cum arata arena noaptea, luminata de cele 264 de reflectoare ale instalatiei de nocturna.

Aprinderea nocturnei, la ora 21.00, a fost primita cu entuziasm de cei aproximativ 20.000 de bucuresteni aflati in tribune la acel moment. S-au bucurat, au aplaudat, iar unii au fluturat steagurile cu care au venit la stadion, ca la marile meciuri de fotbal, cand isi incurajeaza favoritii din tribune.

in ciuda caldurii de afara si a vanzolelii continue, nu s-au inregistrat incidente, iar interventia fortelor de ordine nu a fost necesara.

Unii au ales insa sa plece cu baloanele folosite de gazde pentru a marca momentul festiv, ca un suvenir sau o „dovada” a faptului ca au fost martori la „primul meci” al bucurestenilor pe stadionul lor de elita.

Arena Nationala este printre putinele stadioane din Europa cu standard „Elite”, dovada fiind si organizarea finalei Europa League din 2012 in Bucuresti.

Stadionul are o capacitate de 55.000 de locuri, din care 20.000 sunt la tribuna I. Aproape 300 de locuri sunt destinate persoanelor cu handicap si insotitorilor acestora, pe stadion fiind amplasate lifturi, rampe si toalete speciale.

Arena Nationala are 94 de cai de acces, ceea ce face ca intrarea spectatorilor sa se poata face in numai 20 de minute. in caz de urgenta, stadionul poate fi evacuat in 7-8 minute, existand 40 de scari de evacuare.

Dimensiunea stadionului se incadreaza in standardele UEFA, avand 105 metri lungime si 68 de metri latime. Acoperisul retractabil face ca Arena sa poata fi folosita in orice zi a anului.

Deasupra suprafetei de joc sunt patru ecrane gigantice, a cate 30 de metri patrati fiecare, iar bancile tehnice de la nivelul gazonului sunt prevazute cu sisteme de incalzire a scaunelor. De asemenea, terenul de joc are sistem de incalzire cu agent termic.

Bucurestenii pot ajunge la Arena cu mijloacele de transport in comun, iar cei care aleg sa vina cu masinile au la dispozitie 192 de locuri in parcarea subterana si 1.200 de locuri in parcarea supraetajata, ce urmeaza sa fie finalizata.

in interiorul stadionului sunt sali de conferinta si restaurante, unde pot fi organizate si altfel de evenimente decat cele sportive.

Arena este monitorizata cu camere mobile de supraveghere, care surprind intreaga suprafata a stadionului, precum si zonele de la portile de acces pana la intrarea pe stadion.

Costurile pentru constructia stadionului s-au ridicat la 131 de milioane de euro fara TVA, neincluzand mobilierul, retelele si amenajarile exterioare. Ca raport calitate-pret, potrivit lui Ionut Lupescu, Arena Nationala este cel mai ieftin din Europa.

Bucurestenii care vor sa vada si un meci pe noul stadion mai au de asteptat pana in 6 septembrie, cand selectionata Romaniei va infrunta Franta.

Initial, inaugurarea oficiala a stadionului trebuia sa aiba loc la amicalul Romania-Argentina, pe 10 august, anulat la sfarsitul lunii trecute de Asociatia de Fotbal din Argentina, dupa demiterea selectionerului Sergio Batista. (Mediafax)
Sursa foto: MEDIAFAX

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here