Apartamentele vechi reabilitate termic sunt cu pana la 20% mai scumpe

0
791

Conform www.imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din Romania, apartamentele vechi situate in blocuri reabilitate termic sunt scoase la vanzare la un pret cu pana la 20% mai ridicat decat celelalte apartamente vechi. Tendinta se manifesta in special in Capitala, unde intalnim cele mai mari diferente de pret intre cele doua categorii de apartamente vechi.

In realizarea studiului a intrat un numar total de 759 de anunturi imobiliare ce vizeaza vanzarea apartamentelor cu doua si trei camere reabilitate termic, valabile in lunile septembrie si octombrie.

Cea mai mare diferenta de pret intre apartamentele vechi reabilitate termic si cele nereabilitate este intalnita in Capitala. Daca pretul mediu cerut pe metru patrat util pentru un apartament vechi cu doua camere a fost, in luna septembrie, de 1.140 euro, proprietarii de unitati similare aflate in blocuri reabilitate solicita in medie cu 10,4% mai mult, adica 1.259 de euro/mp util.
Diferenta se accentueaza in cazul apartamentelor cu trei camere din Bucuresti depasind 20%. Pentru unitatile din blocuri reabilitate termic, pretul mediu solicitat de proprietari urca pana la 1.307 euro/mp util, in comparatie cu pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi cu trei camere din Capitala, 1.082 euro/mp util. De altfel, pretul cerut pentru apartamentele vechi cu trei camere reabilitate termic se apropie de pretul solicitat pentru apartamentele noi cu trei camere (1.380 euro/mp util), diferenta in acest caz fiind de aproximativ 5,5%.
Preturi mai mari pentru apartamentele vechi din blocuri reabilitate se practica si in celelalte mari orase din tara. Diferentele sunt insa mult mai mici. La Cluj-Napoca, de pilda, atat in cazul garsonierelor, cat si in cel al apartamentelor cu doua sau trei camere, diferentele de pret intre apartamentele vechi reabilitate si cele nereabilitate se situeaza in jurul valorii de 5-6%. Astfel, daca pretul mediu solicitat pentru un apartament vechi cu doua camere nereabilitat, cu o suprafata utila de 50 mp, este de aproximativ 49.000 de euro, proprietarii unor apartamente reabilitate termic cer in medie 52.000 de euro.
De altfel, eliminand pretul si amplasamentul unei proprietati, conform unui studiu realizat de imobiliare.ro la inceputul acestui an, izolarea termica a locuintei este urmatorul criteriu in ceea ce priveste preferintele cumparatorilor si primeaza vechimii imobilului, existentei unui loc de parcare sau calitatii vecinilor. 55% dintre potentialii cumparatori au considerat ca fiind foarte important criteriul izolare termica, 44% au apreciat ca fiind foarte importanta vechimea imobilului, 42% locul de parcare, 40% ar opta pentru o locuinta noua, iar pentru 32% dintre cumparatori, prioritara este calitatea vecinilor.

Despre imobiliare.ro:
Lansat in ianuarie 2000, www.imobiliare.ro este primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania. Portalul a depasit de curand pragul de 30 000 de vizitatori unici pe zi si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here