ANFP a efectuat 21 de controale in primul trimestru al anului 2011

0
675

Agentia Nationala a Functionarilor Publici informeaza ca, in primul trimestru al anului 2011, Corpul de Control al ANFP a efectuat un numar de 21 de actiuni de control in cadrul unor institutii si autoritati publice. Mentionam ca, in prezent se afla in desfasurare un numar de 7 activitati de control.

Controalele au fost efectuate fie ca urmare a unor reclamatii si sesizari ale unor persoane fizice sau juridice sau ca urmare a unor informatii prezentate de mass-media, fie din initiativa presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
Activitatile de control au urmarit in principal:
verificarea documentatiei care a stat la baza obtinerii avizului pentru functii publice si a structurii functiilor publice
verificarea si indrumarea autoritatilor si institutiilor publice privind modul de respectare a legislatiei referitoare la numirea si reincadrarea functionarilor publici, precum si la salarizarea corespunzatoare a acestora;
verificarea procedurii privind organizarea si desfasurarea concursurilor / examenelor pentru ocuparea functiilor publice vacante;
verificarea documentelor constitutive ale dosarului profesional.
Principalele neregului constate au fost urmatoarele: neconcordante intre documentatia care a stat la baza obtinerii avizului pentru functiile publice; lipsa fiselor de post actualizate, a fiselor de evaluare a performantelor profesionale individuale, lipsa declaratiilor de avere/interese si a declaratiilor privind activitatea de politie politica a functionarilor publici, numirea unor functionari publici fara respectarea procedurii de organizare si desfasurare a concursurilor/examenelor, ocuparea unor functii publice de conducere prin promovare temporara fara obtinerea avizului ANFP sau nerespectarea duratei legale de exercitare temporara a acestor functii.
in urma controalelor efectuate au fost facute recomandari cu caracter general(ex. verificarea si controlul reincadrarii functionarilor publici), dar au fost stabilite si masuri si actiuni corective, indrumari de specialitate obligatorii. De asemenea, ca urmare a unei activitati de control a fost sesizata Curtea de Conturi, iar pentru 2 activitati de control a fost sesizat Biroul Contencios din cadrul ANFP.
„Rezultatele activitatii de control pot fundamenta si au fundamentat unele propuneri de modificare si completare a legislatiei privind functia publica si functionarii publici, de natura a imbunatati aceasta legislatie. De asemenea, aceste rezultate stau la baza elaborarii unor indrumari metodologice si a stabilirii unor masuri corective de natura a conduce la o gestiune coerenta si eficace a functiei publice si a corpului functionarilor publici”, a mentionat domnul Andras SZAKAL, presedintele ANFP.

Directia Comunicare si Relatii Internationale
[email protected]
Tel./fax: 0374 11 28 32

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here