Andrei Marga: Rezultatele la examenul de bacalaureat, cea mai slaba invatare din istorie. O sursa a situatiei din invatamant este Basescu

0
644
carti-invatamant-cultura

carti-invatamant-culturaRectorul Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, Andrei Marga, fost ministru al Educatiei, considera ca procentele de promovabilitate ale bacalaureatului sunt „alarmante”, rezultatele inregistrate indicand faptul ca este vorba despre „cea mai slaba invatare din istorie”.

Potrivit unui comunicat transmis duminica, pentru explicarea situatiei se emit multe pareri, Ministerul Educatiei aratand ca de vina sunt elevii, „ceea ce este aberant”, in timp ce altii acuza disciplinele alese si dificultatile probelor, „ceea ce este cel putin discutabil”.

„Se vorbeste astazi despre cel mai slab bacalaureat din istorie, luandu-se in seama rezultatele facute cunoscute de licee si inspectorate scolare. intr-adevar, procentele de esec sunt alarmante: licee in care niciun candidat nu a promovat, procentaje de promovare scazute la nivel de judete. Se emit multe pareri: ministerul spune ca de vina sunt elevii, ceea ce este aberant; altii acuza disciplinele alese si dificultatile probelor, ceea ce este cel putin discutabil. Cauza si, fiind vorba de decizii, vina este in cu totul alta parte. Basescu spunea ca scoala produce <tampiti

Rectorul UBB a identificat patru surse ale situatiei actuale din invatamant, prima fiind ca presedintele Traian Basescu „a numit ministri diletanti, unii plagiatori sau persoane cu probleme psihice, care au introdus masuri necugetate in sistem, ce-si vadesc acum efectele”.

„Elevii care au sustinut examenul de bacalaureat in 2011 au petrecut sase ani in invatamantul regimului Basescu; acesta a numit ministri diletanti, unii plagiatori sau persoane cu probleme psihice, care au introdus masuri necugetate in sistem, ce-si vadesc acum efectele. Basescu a aplicat profesorimii lovituri grele – desfiintari de scoli, concedieri, taieri de salarii, reduceri bugetare, evaluari prostesti – care au demotivat cadrele didactice. Elevii insisi sunt demotivati vazand ca fosti elevi si studenti mediocri, persoane care au fraudat in fel si chip ajung sa conduca institutiile tarii intr-o democratie desfigurata”, a explicat Andrei Marga.

in opinia rectorului UBB, ultima vina apartine faptului ca Romania traieste sub „cel mai incompetent guvern din istoria ei moderna, cu un minister al educatiei care este depasit complet de ceea ce-i revine sa faca”.

Andrei Marga a sustinut ca problemele nu se rezolva daca notele vor fi altele, „ci numai daca se revine la pregatire sistematica si efort propriu”.

„Este responsabil sa anticipam ca dezastrul educatiei va fi si mai mare in anii ce vin, cat se mentin legislatia si masurile lui Basescu. Degringolada este abia la inceput in invatamant, in conditiile mentionate. Oricum se va judeca, trebuie sa spun ca este imperios necesar ca Romania sa revina la reforme serioase si sa reia, cu pricepere, cu rabdare, cu devotiune, reforma educatiei pentru care s-a angajat in mai 2000 in fata UE, cand invatamantul din tara noastra a fost primul capitol de negociere de aderare inchis de catre Romania”, a subliniat Marga, care a adaugat ca „gaselnitele, carpelile si improvizatiile nu dispenseaza de reforme facute competent si onest”.

Centrul National de Evaluare si Examinare a finalizat centralizarea a 100% din rezulatatele examenului national de bacalaureat din anul scolar 2010-2011 (sesiunea iunie-iulie), iar procentul de promovabilitate la nivel national este de 44.47, inainte de solutionarea contestatiilor. (Mediafax)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here