Andra-Daria Szasz: Mecenatul se face din buzunar si din inima, nu din gura!

0
676
manager-sef-conducere

manager-sef-conducerePerioada nesfarsita de restriste economica in care ne gasim ne-a facut, pe majoritatea dintre noi, sa uitam sa ne bucuram de arta. In toate formele ei. Marile corporatii, firmele de prestigiu au uitat, in buna parte, de institutia Mecenatului si de actiunile caritabile menite sa deschida

o societate prin sprijinirea miscarii artistice la nivel local si / sau national.
Asa cum amintea colegul meu Rares Bogdan, reputat jurnalist clujean, gazda celei de-a 17-a editii a Balului Operei din Cluj-Napoca, doar evenimentele culturale sprijinite de mediul de afaceri pot ajuta o societate sa se dezvolte! Oamenii de afaceri, influentii directori de mari corporatii trebuie sa aiba in vedere dezvoltarea sociala prin intermediul culturii. Oamenii de afaceri au sansa extraordinara sa ne ofere, noua tuturor, o bucatica din viitor prin finantarea proiectelor culturale care de multe ori sunt uitate in mape in vreun sertar, alaturi de alte zeci de cereri de finantare ale unor proiecte filantropice, culturale, sportive sau educationale.
Posibilitatea grozava de a inlatura dificultatile materiale, care-i pot taia aripile unui tanar si talentat artist, le poate oferi oamenilor de business cu suflet mare, pe langa stima intregii societati de care oricum se bucura si recunoasterea implicarii in miscarile artistice si peste timp. Probabil va puteti imagina viata noastra de astazi, fara epopeea nationala a romanilor – „Eneida”a lui Virgiliu, fara Basilica di San Lorenzo, fara galeriile Uffizzi, fara Palazzo Medici-Riccardi, fara Accademia dell’ Arte del Disegno, dar eu una refuz sa-mi imaginez viata si cultura in ansamblul ei, fara Michelangelo!  Iar, pentru incomparabila opera pe care ne-a lasat-o mostenire genialul artist, trebuie sa-i fim recunoscatori in principal familiei De Medici.
Ei bine, arta Mecenatului sta azi la indemina corporatiilor, firmelor importante, dar poate fi cel mai aproape de miliardarii din topurile nationale si internationale, care stiu sa deschida viitorul. Tot ce trebuie sa faca e sa nu uite, din cand in cand, sa scoata cate-o mapa din vraful prafuit si sa paseasca in viitor, la brat cu artistii!
(articol preluat din revista Business Adviser nr. 64)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here