ANAT solicită sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv al Poliției de Frontieră pentru gestionarea situației refugiaților din Ucraina

0
1076

 

Pentru o cât mai eficientă derulare a campaniei ”ANAT face punte către cei dragi”, ANAT solicită și cooperarea Ambasadei Ucrainei, pentru suplimentarea personalului alocat la punctele de frontieră, în vederea eliberării de documente de călătorie pentru cetățenii care nu dețin aceste acte

 

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) s-a alăturat, alături de autoritățile centrale și locale și alte ONG-uri, eforturilor umanitare  în sprijinul refugiaților care fug din calea conflictului armat din Ucraina și pune la dispoziția  cetățenilor ucraineni, care ajung pe teritoriul României, culoare de transport către familiile lor aflate în alte state de pe teritoriul UE și, în măsura posibilităților, către alte destinații  spre care există zboruri charter operate de agenții membre ANAT.

 

În acest sens a fost creată campania ”ANAT face punte către cei dragi”. La nivelul ANAT a fost instituit un call center care preia apelurile persoanelor care au nevoie  de  asistență,  în  mai  multe  limbi  de  circulație internațională,  inclusiv  ucraineană,  rusă și maghiară. De asemenea, a fost creat și un fond special pentru suportarea costurilor cu transportul  persoanelor care nu au resurse proprii care să le permită să anungă în siguranță la familiile din străinătate.

 

”Întrucât numărul de solicitări este deja unul impresionant și estimăm că va crește în zilele următoare, ANAT solicită sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv al Poliției de Frontieră, prin stabilirea unui acord între instituții, în baza căruia să putem crea o punte eficientă de comunicare cu Poliția de Frontieră din vămile de la granița cu Ucraina și Republica Moldova, prin care vin principalele fluxuri de refugiați, astfel încât să putem centraliza cererile de transport către anumite destinații încă de la intrarea acestora pe teritoriul României. Prin coordonarea eforturilor și acțțiunilor noastre, putem asigura sprijin concret și rapid refugiaților ucraineni, utilizând, totodată, cu maximă eficiență resursele pe care le avem la dispozițție”, declară Dumitru Luca, președinte ANAT.

 

ANAT solicită instituțiilor amintite sprijinul pentru diseminarea către punctele de frontieră a inițiativei ANAT și pentru desemnarea unor persoane de contact în fiecare punct vamal, care să transmită informațiile cu privire la necesitățile de transport și cazare ale refugiaților, către reprezentanții ANAT.

 

Întrucât marea majoritate a refugiaților doresc să călătorească mai departe, către alte țări din Europa sau în afara Europei, membrii ANAT au întâmpinat greutăți cu foarte multe cazuri în care cetățenii ucrainieni nu dețin toate documentele necesare pentru călătorii și nu pot ieși din România având în vedere că țara noastră nu este membră a spațiului Schengen.

 

De aceea, ANAT adresează MAI și rugămintea de a ne sprijini cu o solicitare către misiunile diplomatice ale Ucrainei pentru suplimentarea personalului alocat la punctele de frontieră, în vederea eliberării de documente de călătorie pentru cetățenii care nu dețin aceste acte. În acest sens, ANAT a transmis o scrisoare și către Ambasada Ucrainei în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here