ANAF a pus sechestru pe terenurile si instalatiile Rompetrol Rafinare

0
570
rompetrol

rompetrolANAF a pus secestru pe Rompetrol. Sechestrul este asigurator si vizeaza terenuri si instalatiiANAF cere plata datoriilor. Datoria este de 500 de milioane de euro. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a instituit sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare

 precum si asupra participatiilor in filialele sale, potrivit unui comunicat al Grupului Rompetrol.

„Grupul Rompetrol a luat act cu surprindere, in data de 10 septembrie, de decizia emisa de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prin care s-a instituit sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare precum si asupra participatiilor in filialele sale”, se arata in comunicat.

„Rompetrol nu intentioneaza bineinteles sa instraineze aceste active: in perioada 2007-2010, programul de investitii in Grupul Rompetrol se ridica la peste 1 miliard de dolari, pe baza finantarii a nu mai putin de 1,8 miliarde dolari acordate in aceeasi perioada de actionarul majoritar KazMunayGas. Actiunea ANAF nu afecteaza operatiunile Rompetrol Rafinare dar creeaza un important prejudiciu de imagine pentru Rompetrol Rafinare si Grupul Rompetrol”, mai spun oficialii companiei.

Potrivit acestora, decizia ANAF ignora prevederi legale si contractuale ai caror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recenta dintr-o serie de actiuni ale unor autoritati publice avand ca subiect obligatiunile emise de Rompetrol Rafinare. Prin decizie sunt indisponibilizate active, pentru o suma de bani pe care Rompetrol Rafinare nu o datoreaza si nici nu o va datora vreodata bugetului de stat, contrar celor pretinse de ANAF, se mai arata in comunicatul companiei petroliere.

„Rompetrol Rafinare a emis obligatiuni care au fost achizitionate de statul roman in contul unor datorii si dobanzi acumulate de societate in procent semnificativ inainte de privatizare. Potrivit O.U.G. 118/2003 si Conventiei de Emisiune, la optiunea Rompetrol Rafinare, obligatiunile ramase nerascumparate sunt convertibile in actiuni la data de 30 septembrie 2010. Aceasta operatiune a fost aprobata de Parlament prin Legea 89/2005 si validata de Consiliul Concurentei, fiind ulterior promulgata de Presedintele Romaniei.

Rompetrol Rafinare s-a conformat prevederilor actului normativ mentionat si ale conventiei de emisiune si a convocat adunarea generala extraordinara a actionarilor pentru a aproba conversia in actiuni a tuturor obligatiunilor ramase nerascumparate. De asemenea, Rompetrol Rafinare a transmis din timp Ministerului Finantelor Publice toate informatiile relevante referitoare la conversia in actiuni a obligatiunilor.

Platile efectuate de Rompetrol Rafinare catre Ministerul Finantelor Publice in baza Conventiei de Emisiune vor atinge la 30 septembrie peste 310 milioane de dolari. Precizam ca aproape 40% din valoarea totala a obligatiunilor o reprezinta dobanzi si penalitati calculate in 2003, compania platind astfel pe parcursul celor 7 ani dobanda la dobanda.

Prin urmare, actiunea ANAF, exercitata pentru o datorie comerciala nescadenta si pentru stingerea careia la scadenta Ministerul Finantelor va primi in mod cert actiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de catre Parlamentul Romaniei, reprezinta o masura in afara competentelor legale conferite ANAF, nejustificata si abuziva, contrara atat principiilor de transparenta si buna credinta cat si obligatiilor asumate de statul roman la nivel international pentru asigurarea unui tratament just si echitabil investitiilor straine in Romania”, mai spun reprezentantii Rompetrol in comunicat. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here