Amnesty International: Revoltele din lumea musulmana marcheaza inceputul unei schimbari istorice

0
674
revote-maini-ridicate

revote-maini-ridicateProtestele in favoarea libertatii si justitiei din Orientul Mjlociu si nordul Africii, precum si ascensiunea pe care o cunosc mediile de socializare ofera o oportunitate fara precedent pentru schimbare in materie de drepturile omului, dar aceasta schimbare este la limita, afirma Amnesty International.

„La 50 de ani de cand flacara Amnesty a inceput sa aduca lumina asupra actelor de reprimare, revolutia drepturilor omului este acum in pragul schimbarii istorice”, afirma Salil Shetty, secretarul general al Amnesty International.

„Oamenii refuza sa se teama. Oameni curajosi, condusi de tineri, se ridica si vorbesc in fata gloantelor, batailor, gazelor lacrimogene si tancurilor. Aceste acte de curaj, combinate cu noile tehnologii care faciliteaza activitatea organizatiilor, transmit un semnal regimurilor represive ca zilele lor sunt numarate. Dar exista riposte violente ale fortelor de represiune. Comunitatea internationala trebuie sa profite de oportunitatea pentru schimbare asigurandu-se ca anul 2011 nu este un rasarit fals in materie de drepturile omului”, subliniaza oficialul citat.

O lupta esentiala are loc pentru controlul accesului la informatie, la mijloacele de comunicare si la tehnologiile de retea, dat fiind ca mediile de socializare alimenteaza un nou tip de activism pe care guvernele se straduiesc sa il controleze, conform unui raport oficial al Amnesty International, publicat la 50 de ani de la infiintarea organizatiei.

Trecand in revista protestele cauzate de problemele din Orientul Mijlociu si nordul Africii, Amnesty reaminteste ca, in total, exista restrictii privind libertatea de expresie in cel putin 89 de tari, iar in 48 de state sunt detinuti politici sau se inregistreaza abuzuri, in special in Afganistan, Angola, Brazilia, China, Mexic, Rusia, Thailanda, Turcia, Uzbekistan, Vietnam si Zimbabwe. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here