Amanarea Curtii Cunstitutionale trimite cursul leu-euro spre un nou maxim istoric

0
920
leu-euro-moneda-schimb

leu-euro-moneda-schimbLeul a inceput sa se deprecieze inca de la deschiderea sesiunii, iar cotatiile au depasit 4,64 lei/euro, dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat joi ca amana pana in 12 septembrie adoptarea deciziei privind referendumul, cotatiile indreptandu-se astfel spre maximul istoric, de 4,65 lei/euro.

in debut, euro era cotat in jur de 4,62 lei/euro, sub cotatiile de joi seara, cand schimburile se perfectau in jurul nivelului de 4,63 lei/euro.

in prima ora de transfer cursul a urcat treptat pana la 4,6400 – 4,6430 lei/euro, iar dealerii spun ca banca centrala este prezenta in piata pentru a tempera deprecierea.

„Volume transferate au inceput sa creasca, iar presiunea pe leul va continua”, a spus dealerul unei banci.

Curtea Constitutionala a amanat, joi, pana in 12 septembrie, o decizie privind referednumul de demitere a lui Traian Basescu, urmand sa verifice listele electorale, astfel ca tensiunile politice vor continua sa afecteze leul.

Referinta publicata joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat la 4,6097 lei/euro, revenind peste pragul de 4,6 unitati, dupa doar trei zile in care a stat sub acest nivel.

in sesiunea precedenta cursul s-a plasat la 4,5885 lei/euro.

Pentru dolar rata de referinta a urcat cu 2,43 bani, la 3,7528 lei/dolar, iar cursul pentru franc a crecut cu 1,45 bani, la 3,8355 lei/franc.

Nivelul maxim istoric pentru euro a fost atins pe piata interbancara saptamana trecuta, marti, la 4,65 lei/euro, iar la nivelul referintei recordul a fost de 4,6397 lei/euro.

Moneda nationala s-a apreciat puternic luni, dupa ce primele date de la referendumul de demitere a presedintelui Basescu au aratat ca nu se va indeplini cvorumul de 50% plus unu. Cei mai multi jucatori straini au ales sa-si inchida din pozitii, insa dealerii nu au exclus si o prezenta discreta a BNR.

Ulterior, in sedintele de marti si miercuri, cererea comerciala de euro a intors cotatiile pe crestere, potrivit dealerilor, pe volume reduse de transfer.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au ramas in intervalul 4,75 – 5,25%. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here