Alegerile locale vor avea loc odata cu cele parlamentare. Coalitia a cazut de acord asupra comasarii

0
811
cabina-de-vot

cabina-de-votPartidele din arcul guvernamental au cazut de acord asupra comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare, insa ramane in discutie sistemul de vot care va fi adoptat pentru legislative, au declarat pentru MEDIAFAX surse din coalitia majoritara.Asupra propunerii de comasare a alegerilor a existat „consens total”, au precizat sursele citate.

Varianta comasarii este amanarea pana in toamna anului 2012 a alegerilor locale, insa nu s-a stabilit o data pentru organizarea acestora, au precizat aceleasi surse. Sursele citate au mai aratat ca la nivelul coalitiei urmeaza sa fie elaborate textul unei noi legi privind alegerile parlamentare si locale si de modificare a legii privind statutul alesilor locali. Partidele din arcul guvernamental nu au discutat, luni dimineata, si varianta de sistem de vot care ar putea fi aplicata in eventualitatea comasarii alegerilor.

Surse din partid au declarat, pentru MEDIAFAX, ca PDL vrea ca alegerile parlamentare si cele locale sa aiba loc simultan in data de 18 noiembrie 2012, propunere care va fi discutata in coalitie impreuna cu trecerea la uninominalul pur pentru legislative, conform discutiilor purtate duminica la reuniunea PDL de la Parlament.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, dupa intalnirea parlamentarilor partidului cu premierul Emil Boc, ca incepand din 18 noiembrie anul viitor se vor putea desfasura alegerile parlamentare si locale , aratand ca acest lucru rezulta din punct de vedere constitutional.

Barbu a sustinut ca la intalnire nu s-ar fi discutat despre termenul la care ar avea loc alegerile, dar ca, din punct de vedere constitutional, incepand din data de 18 noiembrie alegerile ar fi fezabile.

Ea a explicat ca solutia este de prelungire a mandatului alesilor locali pana in noiembrie si ca mandatul actualului Parlament a inceput pe 11 decembrie 2008, cand parlamentarii au depus juramantul, iar alegerile ar trebui sa fie stabilite astfel incat mandatul viitorilor parlamentari ar trebui sa inceapa dupa 11 decembrie 2012.

„Din aceste calcule rezulta ca, incepand din data de 18 noiembrie, alegerile sunt fezabile”, a adaugat deputatul PDL.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a sustinut, luni, ca la reuniunea parlamentarilor PDL de duminica nu s-a hotarat o data privind alegerile, precizand ca acest lucru este stabilit de Guvern.

„Data alegerilor o stabileste Guvernul. Nu s-a discutat nicio varianta in ceea ce priveste data alegerilor comasate sau necomasate. Nimeni nu a luat in calcul data de 18 noiembrie”, a sustinut Ioan Oltean, inainte sedintei BPN al PDL. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here