Afla cum isi vor imparti PNL si PC candidatii la alegeri

0
955
pnlpc

pnlpcProtocolul de functionare a aliantei PNL-PC, semnat luni, stipuleaza ca PNL si PC vor avea candidati proprii la alegerile locale, existand insa, ca exceptie, si posibilitatea candidaturii pe liste comune, la propunerea organismului de conducere al aliantei, CNC. Candidatul pentru Primaria Bucuresti va fi de la PNL.

Protocolul stipuleaza, totodata, ca, in cazul in care Alianta va participa cu candidat comun la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, acesta va fi un membru al PNL, cu exceptia situatiei in care o persoana care este membru PC la data semnarii prezentului protocol va fi mai bine plasat in sondajele de opinie.

Numarul de locuri care revine fiecarui partid pe lista de consilieri se stabileste proportional cu rezultatele in sondajele de opinie la nivel local privind intentia de vot pentru consiliul local, respectiv in sondajele de opinie la nivel judetean (de sector sau al Municipiului Bucuresti) privind intentia de vot la consiliul respectiv, se mai arata in protocolul semnat de cele doua formatiuni.

Protocolul stipuleaza, totodata, ca reprezentantii alesi sau numiti in functii in administratia locala apartinand celor doua partide membre ale Aliantei nu vor face declaratii publice referitoare la deciziile sau actiunile celorlalti reprezentanti ai Aliantei care pot aduce prejudicii imaginii acestora sau bunei colaborari in cadrul Aliantei.

Candidati comuni la parlamentare – Conservatorii vor avea 21 de colegii eligibile

Cele doua partide componente ale Aliantei PNL-PC vor participa la alegerile parlamentare cu candidati comuni, care vor fi prezentati in numele Aliantei sub semnul electoral al acesteia.

Protocolul prevede, totodata, ca Alianta va prezenta candidati in colegiile eligibile astfel incat sa asigure PC un numar de cel putin 12 colegii eligibile pentru Camera Deputatilor si noua colegii eligibile pentru Senat.

in cazul in care vor fi desemnati pentru o noua candidatura prin procedurile interne ale fiecarui partid membru al Aliantei, parlamentarii in functie vor avea prima optiune pentru candidatura in colegiul electoral in care au fost alesi in 2008, mai prevede protocolul citat.

Protocolul mai prevede ca PC nu va putea solicita mai mult de o candidatura intr-un colegiu eligibil si o candidatura intr-un colegiu marginal in fiecare circumscriptie electorala, cu exceptia circumscriptiei 42 Bucuresti, unde va putea solicita candidatura intr-un colegiu eligibil de Senat si doua colegii eligibile de Camera Deputatilor, precum si in alte doua colegii marginale, indiferent de natura acestora.

Protocolul semnat are in vedere si cazul modificarii sistemului electoral sau al reducerii numarului de parlamentari, situatie in care se va redacta un addendum cu privire la modalitatea de repartizare a candidaturilor.

Candidatul pentru presedinte – membru PNL

Alianta PNL-PC va sustine, atat in ipoteza alegerilor prezidentiale la termen, cat si a celor anticipate, un membru al PNL, se stipuleaza in protocolul de functionare a Aliantei, semnat luni.

Protocolul prevede ca decizia de desemnare se supune validarii organismelor statutare competente ale PNL si PC, in conformitate cu procedurile statutare ale fiecarui partid si ca, din momentul validarii, candidatul este reprezentantul Aliantei si al ambelor partide in cursa prezidentiala.

Coordonatorul campaniei electorale este desemnat de catre candidatul prezidential, iar echipa centrala de campanie este numita de CNC cu acordul candidatului si consultarea coordonatorului campaniei, se mai precizeaza in protocol.

Totodata, protocolul semnat prevede ca CNC va desemna un mandatar financiar al campaniei prezidentiale, cu acordul candidatului si consultarea sefului de campanie. Bugetul se constituie in proportii de cate o treime prin contributii ale celor doua partide componente ale aliantei si ale candidatului la functia prezidentiala, se mai stipuleaza in protocol.

Premierul aliantei, desemnat de partidul cu cei mai multi parlamentari

Candidatul Aliantei PNL-PC pentru postul de prim-ministru se desemneaza de catre partidul cu cel mai mare numar de parlamentari, in cazul in care Consiliul National de Conducere (CNC) nu ajunge la un accord, se stipuleaza in protocolul de functionare.

Protocolul prevede, totodata, ca ponderea celor doua partide in Guvern se stabileste proportional cu numarul de parlamentari alesi ai fiecarui partid component al Aliantei, insa fara a putea considera pentru PC un numar de parlamentari mai mic de 21.

PC va detine in Guvern un numar de ministri conform numarului de parlamentari alesi insa nu mai putin de un ministru detinator al unui portofoliu, se arata in protocol.

Protocolul prevede, totodata, ca, in cazul in care structura Guvernului va contine functii de viceprim -ministru, fiecare partid va desemna cate un viceprim – ministru in plus fata de ponderea calculata conform numarului de parlamentari alesi.

Cele doua partide membre ale aliantei vor desemna secretari de stat, conducatori de agentii guvernamentale si persoane care urmeaza sa ocupe functii asimilate acestora conform numarului de parlamentari alesi, iar propunerile se fac cu acordul ministrului desemnat care coordoneaza domeniul respective, se arata in protocol.

Protocolul prevede si faptul ca cele doua partide vor sustine pentru functii din structurile Guvernului in teritoriu candidaturi conform ponderii celor doua partide din fiecare judet, respectiv Municipiul Bucuresti, iar ponderea se stabileste prin raportul numarului de voturi obtinute de fiecare partid la alegerile locale pentru lista de candidati pentru Consiliul Judetean, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here