Afla ce s-a intamplat cu spitalele care au fost inchise, in urma cu un an. Cum comentezi?

0
959
spital-pat-gol-pustiu

spital-pat-gol-pustiuUn numar de 67 de spitale au fost inchise la 1 aprilie 2011. Multe sunt acum centre de permanenta, cu medici de familie, dar sunt si situatii in care se asteapta inca avizele. Cateva dintre fostele spitale sunt acum camine de batrani, iar altele, putine, au ramas functionale prin decizii in instanta.

La un an de la decizia Ministerului Sanatatii de a inchide zeci de spitale din tara, care a generat proteste in randul locuitorilor, ce s-au vazut nevoiti sa faca naveta in municipiile resedinta de judet pentru a fi consultati de un medic, multe dintre aceste spitale s-au transformat in centre de permanenta unde exista medici de familie. Sunt si orase unde vechile spitale sunt cu lacatul pe usa, iar autoritatile le tin in „conservare” suportand costurile aferente in asteptarea unor avize pentru a le transforma in centre de permanenta sau camine de batrani.

Exista si cateva cazuri in care spitalele au devenit substatii de Ambulanta dar si situatii in care unitatile medicale care ar fi trebuit inchise sunt inca functionale. Astfel de situatii sunt la Codlea (Brasov) sau la Comanesti (Bacau), unde autoritatile au obtinut castig de cauza in instanta. in orice caz, intentia Ministerului Sanatatii de a transforma multe dintre spitalele inchise in centre pentru batrani nu s-a materializat.

Agentia MEDIAFAX prezinta situatia actuala a spitalelor din tara inchise, in urma cu un an, prin decizia Ministerului Sanatatii.

ALBA

In Alba, au fost inchise, in urma cu un an, unitatile sanitare din Ocna Mures, Baia de Aries si Zlatna, iar in locul lor functioneaza in prezent centre de permanenta asigurate de medici de familie.

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Alba, Horea Timis, a declarat, luni, ca la Baia de Aries autoritatile locale au infiintat, cu sprijinul autoritatilor judetene, pe langa centrul de permenta, un camin pentru persoane varstnice in fostul spital din oras, iar in prezent se desfasoara procedurile legale pentru infiintarea unui compartiment de psihiatrie cu 20 de paturi pentru bolnavii cronici. Noul compartiment ar urma sa functioneze ca sectie exterioara a Spitalului Judetean Alba, in prezent fiind in procedura de acreditare. Potrivit reprezentantilor administratiei locale din Baia de Aries, deschiderea acestei sectii ar insemna si reincadrarea unei parti a personalului disponibilizat in 2011 din fostul spital orasenesc, respectiv un medic psihiatru, sase asistente si noua infirmiere si ingrijitoare.

ARAD

In Arad au fost desfiintate trei spitale – cele din Chisineu-Cris, Santana si Gurahont – si se anuntase ca in cladirile respective vor functiona camine de batrani.

Pentru ca primariile nu au fost interesate insa sa infiinteze aceste camine, unitatile din Santana si Gurahont au primit alte destinatii in sistemul sanitar judetean, in timp ce unitatea din orasul Chisineu-Cris, care avea 90 de paturi, a ramas inchisa.

La Gurahont, unde exista un spital cu aproximativ o suta de paturi, functioneaza acum o sectie de pneumologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad, care are 30 de paturi. in cladirea fostului spital din Santana, care avea 60 de paturi, functioneaza un centru de primire a urgentelor, care are cinci medici, fiind dotat cu echipamente primite de la Ministerul Sanatatii. Aici a fost infiintata si o substatie a Serviciului Judetean de Ambulanta.

ARGES

In judetul Arges au fost inchise cele mai multe unitati medicale, respectiv patru: spitalul din Domnesti, spitalul din Calinesti, Spitalul de Boli Cronice din Mozaceni si Spitalul de Boli Cronice din Rucar , Ministerul Sanatatii anuntand la 1 aprilie 2011 ca acestea vor fi transformate in camine de batrani. La Calinesti, spitalul functioneaza acum ca sectie a Spitalului Orasanesc Mioveni, iar in celelalte trei localitati autoritatile inca strang avize pentru deschiderea unor centre pentru batrani. La Domnesti, autoritatile vor ca, pe langa centrul pentru batrani, sa functioneze si un centru de permanenta.

„Pentru spitalele din Domnesti, Mozaceni si Rucar am intocmit documentatia pentru centre de batrani, avem si fondurile necesare, dar nu s-au finalizat licitatiile de pe SEAP, nu s-au tinut pana acum, este treaba Ministerului Muncii. in momentul cand se realizeaza si se va sti constructorul care va renova, moderniza si recompartimenta cladirile, odata finalizate acestea, vor fi amenajate centrele de batrani, la Rucar, Mozaceni si inclusiv la Domnesti, unde in paralel noi vom redeschide spitalul sub o alta forma. Practic s-a primit aprobarea de la Ministerul Sanatatii pentru un centru de permanenta unde medicii de familie vor acorda asistenta 24 de ore din 24 de ore, urmeaza sa fie dat in folosinta si un centru multifunctional cu 20 paturi pentre cazurile de urgenta si un laborator de analize, care a functionat si inainte de desfiintarea spitalului. Aceste centre si laboratorul vor functiona intr-un pavilion, cladirile pentru centrul de batrani sunt altele, nu exista probleme de spatiu”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Arges, Florin Tecau.

BACAU

In judetul Bacau a fost inchis Spitalul Orasenesc Comanesti. Autoritatile de aici au dat in judecata Ministerul Sanatatii si, in baza unei sentinte favorabile, au reusit redeschiderea spitalului din vara anului trecut, unitatea functionand si in prezent. Spitalul Comanesti a reusit chiar sa incheie contract de finantare a serviciilor medicale cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau si a reangajat o parte din personalul distribuit la alte spitale din judet odata cu inchiderea unitatii la 1 aprilie 2011.

Citeste intreaga analiza pe Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here