Afla care este proiectul noii Legi a salarizarii

0
807
salariu, crestere, castig

salariuMinisterul Muncii a publicat proiectul noii legi a salarizarii unitare. Autoritatile au modificat raportul dintre salariul minim si maxim de la 1/12 la 1/15. Cel mai mare salariu ii revine presedintelui Romaniei. Citeste AICI Proiectul de Lege

Prim-ministrul, presedintele Curtii Constitutionale si al Curtii de Conturi, presedintele Senatului si cel al Camerei Deputatilor vor avea coeficientul de ierarhizare 14,63.

Ministrul de stat va fi remunerat cu echivalentul a 13,90 salarii minime, ministrii si ministrii delegati cu 13,45 salarii minime.

Pentru secretarul de stat membru al Guvernului coeficientul stabilit este 13,15, iar pentru un secretar de stat de 12,41.

Noua lege a salarizarii unitare majoreaza coeficientii de ierarhizare in functie de care sunt calculate salariile. Cei mai mari coeficienti de ierarhizare pentru functiile corespunzatoare inaltilor functionari publici sunt pentru prefect – 9,94 si secretar general – 9,46, iar inspectorul guvernamental sau comisarul general au coeficientul maxim 9.

Cel mai mare coeficient de ierarhizare a fost atribuit secretarului de judet, respectiv al municipiului Bucuresti – 9,23 pentru functionarii care au gradul II si 7,96 pentru gradul I, iar cel mai mic pentru persoana cu responsabilitate in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului si al autorizarii executarii lucrarilor de constructii la nivel de comuna, respectiv 2,16.

De asemenea, un rector avea in vechea lege un coeficient de ierarhizare de 8,25, iar acum acesta ajunge la 9,46.

Majorarea nu este insa atat de mare in cazul cadrelor didactice universitare. De exemplu, un profesor cu 40 de ani experienta la catedra avea in veche lege un coeficient de 7,60. Conform proiectului noii legi el este acum de 7,96.

In cazul conferentiarilor se inregistreaza chiar o reducere a coeficientului. Astfel, un conferentiar cu 6-10 ani vechime avea in prima lege un coeficient maxim de 4,15. in proiectului legi, acesta a fost redus la 3,89.

Preparatorii au obtinut si ei o majorare prin noua lege, insa destul de mica, de la un coeficient de 2,65 (pentru 6-10 ani vechime) la unul 2,89.

O alta modificare o reprezinta valoarea coeficientului 1, in functie de care se calculeaza salariile. Astfel, daca in vechea lege, era reprezentat de salariul minim pe economie, stabilit la 705 lei pentru bugetari, acum valoarea coeficientului de ierarhizare corespunzator clasei de salarizare 1 se stabileste anual prin lege la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerului Finantelor Publice, se aproba pana la sfarsitul lunii octombrie a fiecarui an, si este in concordanta cu obiectivele si limitele din strategia fiscal-bugetara. (Realitatea.net)
Sursa foto: ArhivaFoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here