Acord de colaborare intre CCIB si CCPIT Hebei

0
828

Recent, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), a avut o intrevedere cu doamna Zhang Lihong, presedintele Consiliului Chinez pentru Promovarea Comertului International – Subconsiliul Hebei (CCPIT Hebei) si cu doamna Wang Xiaoman, director in cadrul aceleiasi institutii. La intalnire a participat, de asemenea, Mihai Andritoiu, presedintele Sectiunii Comert si vicepresedinte al CCIB.

Principalele obiective ale intalnirii au vizat semnarea unui nou acord de colaborare (dupa cel incheiat in luna iunie 2007) si identificarea, in marja acestui document, a unor prime proiecte concrete a caror derulare sa conduca la o mai buna cunoastere a comunitatilor de afaceri reprezentate de cele doua institutii.

in acest context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a subliniat ca un proiect comun il poate constitui organizarea la Bucuresti, in toamna acestui an, a unui Forum de afaceri, dublat de o manifestare expozitionala. Propunerea a fost apreciata si acceptata de catre presedintele CCPIT Hebei care, in completare, a invitat conducerea CCIB sa ia in considerare organizarea unor misiuni economice in provincia Hebei in luna mai, cu prilejul organizarii Targului international dedicat companiilor din tarile Europei Centrale si de Est, si in luna noiembrie, cu ocazia desfasurarii unui important Forum de afaceri.

in cadrul intalnirii care a precedat momentul oficial de semnare a documentului au fost identificate domenii in care colaborarea bilaterala se poate concretiza in afaceri avantajoase pentru ambele parti, subliniindu-se faptul ca firmele din cele doua tari pot beneficia de consultanta si asistenta oferite de biroul de reprezentare deschis de CCIB la Beijing.

„Romania ofera multe elemente de atractie, privite atat prin prisma calitatii de membru al Uniunii Europene pe care o are tara noastra, cat si a pozitiei sale geografice, care asigura deschidere catre: vestul continentului, Balcani si spatiul ex-sovietic”, a subliniat presedintele CCIB. in completare, Sorin Dimitriu a punctat oportunitatile de investitii in domeniul energetic (termocentrale), dar si in alte sectoare industriale, precum si posibilitatile de colaborare din domeniul cercetarii si sectorul educational.

„Activitatea Camerei bucurestene este cunoscuta si apreciata de companiile chineze. Acesta este unul dintre motivele pentru care suntem aici”, a afirmat Zhang Lihong. Subliniind complementaritatea activitatii celor doua comunitati de afaceri, presedintele CCPIT Hebei a apreciat ca firmele din tara noasta ar trebui sa profite de facilitatile oferite de cele 116 zone libere ale provinciei pentru a patrunde pe piata Chinei. Conform oficialului chinez, provincia Hebei, cu o suprafata de circa 188.000kmp si cu o populatie de 73,4 mil. locuitori, inregistreaza un PIB de 2.900 mld. yuani (cca. 473 mld. USD) si dispune de o infrastructura de transport remarcabila.

R. P. Chineza este un partener economic si comercial important pentru Romania. in primele 11 luni ale anului trecut, schimburile comerciale romano-chineze au atins 2,7 miliarde USD, din care exportul s-a cifrat la 520 milioane USD. in perioada ianuarie-noiembrie 2014, tendinta de crestere a schimburilor s-a accentuat, acestea majorandu-se, comparativ cu perioada similara din 2013, cu 18,7%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here