A OPTA ZI DE PROTESTE IN BUCURESTI: Profesorii care au pichetat Ministerul Educatiei au ajuns in Piata Universitatii

0
705
proteste-de-strada

proteste-de-stradaCadrele didactice care au protestat la Ministerul Educatiei au ajuns in Piata Universitatii, spunand ca nu au venit ca sindicalisti, ci ca profesori si ca vor sa ceara sa fie respectati, sa traiasca intr-un stat de drept si sa aiba o viata mai buna pentru copiii lor.

Ca si in zilele trecute, in momentul in care in Piata Universitatii vin grupuri mai mari de protestatari, jandarmii se grupeaza si legitimeaza persoanele care par suspecte. Din grupul venit de la Ministerul Eeucatiei jandarmii au oprit un profesor, caruia i-au cerut sa se legitimeze.

In Piata Universitatii s-au adunat deja peste o suta de oameni, in a opta zi de protest.
Manifestantii scandeaza „Jos Basescu” si „Monarhia salveaza Romania” si au afisau bannere pe care scrie, printre altele, „Basescu egal Ceausescu”, „Basescu si Boc v-au mintit, romanii au saracit”, „Diaspora, trezeste-te”, „Fie iarna, fie vara, pana pleci noi stam afara”, „Romani, toata tara va asteapta in Capitala”, „Nu mai putem rabda pana va judeca istoria, semnat Ciumpalacii”, „Ciumpalaci din toate tarile, uniti-va”, „Pierdut clasa politica, o declar nula”, „Vai de tine Romania, stat de drept in agonie, condusa de mitocani, de slugoi si hotomani”, „Traian, lasa-ne, du-te pe insula Elena”, „Schimb salariul de profesor cu salariul de parlamentar (spaga inclusa)”, „Pierdut guvern si presedinte, ii declar nuli”.

Profesorii care au pichetat timp de o ora sediul Ministerului Educatiei au ajuns in Piata Universitatii in grupuri mici, fara a bloca traficul, asa cum au fost sfatuiti de jandarmi, si fara insemnele federatiilor sindicale din care fac parte.

Ei cer, alaturi de toti protestatarii, alegeri anticipate si demisia intregului Guvern. „Mergem in Piata Universitatii pentru ca ne pasa, vrem sa fim respectati, sa traim intr-un stat de drept, sa avem o viata mai buna pentru copiii nostri”, spun profesorii.

Sindicalistii au adus mai multe bannere cu imagini, una dintre ele infatisandu-l pe Boc cu coasa adresandu-se Mortii: „Vezi cucoana? asa se face”, sau alta care ii arata pe Boc si pe Funeriu care sapa mormantul unde pun sicriul pe care scrie „invatamantul”, iar Basescu le spune „Mai cu spor, mai cu spor”.

Sindicalistii reclama faptul ca ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, plateste foarte greu pentru naveta cadrelor didactice, in timp ce el face naveta la Paris pe banii romanilor, iar copiii romani beneficiaza doar de 2,3 la suta din PIB, in timp ce copiii demnitarilor merg la studii in strainatate.

„Ministrul a introdus camere de supraveghere in scoli pentru a-i monitoriza pe profesori si elevi, dar ar fi bine sa existe aceste camere si in ministere, in cabinetele ministrilor, pentru a vedea si noi ce fac ei”, a spus un profesor.

Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Liviu Pop, s-a intreabat, in fata Ministerului Educatiei, la ce dialog se refera premierul Emil Boc si ministrul Funeriu, pentru ca nu exista un astfel de dialog cu partenerii sociali.

O profesoara de balet, de la un liceu vocational, care este titulara de peste zece ani, a spus ca are un venit de 900 de lei lunar si doi copii, pe care deja ii pregateste suplimentar fata de scoala, chiar daca sunt in clasele primare.

„Liceelor vocationale li se cere un anumit numar de elevi, dar arta nu se face la gramada. Este mai greu ca acum zece ani si pentru ca este foarte multa birocratie, am uitat de fapt pe cine educam”, a spus profesoara.

Peste o suta de profesori au pichetat, vineri, timp de o ora, sediul Miniserului Educatiei, cerandu-i demisia ministrului Daniel Funeriu. Cadrele didactice au avut pancarte pe care scria: „Un coleg de gen neutru a distrus invatamantul”, „Rusine Funeriu, rusine Funeriu, rusine Funeriu”.

Profesorii sunt sindicalisti ai Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Federatiei „Spiru Haret” si Federatiei Educatiei Nationale (FEN).

„Vai de tine Romanie/ Stat de drept in agonie/ Condusa de mitocani, de slugoi si hotomani/ Noi avem nevoi/ Viermii sunteti voi/ Ati tot furat/ Nu v-ati saturat?”, „Suntem profesori si dorim sa educam, nu sa cersim”, sunt alte mesaje afisate de protestatari pe pancarte. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here