Contrabanda cu tigarete continua trendul descrescator

0
657

Piata neagra a tigaretelor a scazut in luna mai 2015 pana la 14,1%, conform ultimei analize a companiei de cercetare Novel Research, data recent publicitatii. Contrabanda scade, astfel, sub media ultimilor patru ani, medie care a fost de 14,7%.

„Faptul ca piata neagra a continuat sa scada in luna mai este si rezultatul eforturilor sustinute ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin Directia Generala a Vamilor. in prezent, sunt active in punctele vamale 33 echipe canine specializate pentru depistarea tigaretelor si 11 cu dubla specializare – droguri si tigarete ilegale – echipe pentru care primim suport din partea companiilor de tutun. De asemenea, derulam, in baza acordurilor semnate anul trecut cu producatorii, campanii publice de constientizare a efectelor profund negative ale comertului ilegal cu tigarete. Contrabanda reprezinta o amenintare la  adresa sigurantei nationale, care ne afecteaza implicit aderarea la Schengen, dat fiind ca Romania are a doua cea mai extinsa granita externa a UE, de peste 2.100 km” – a precizat Claudiu Ardeleanu, Director, Directia Generala a Vamilor.

Directorul Novel Research, Marian Marcu, spune ca regiunea de nord-est a Romaniei este cea mai afectata de piata neagra a tigarilor, zona care detine peste 34% din totalul pe tara. Cele mai multe tigari de contrabanda provin din Republica Moldova (23%) si din Ucraina (14,1%).

Marii producatori de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeana pentru combaterea comertului ilegal cu produse din tutun si sustin instituirea, din sumele alocate Romaniei ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in lupta impotriva contrabandei cu tigarete.

„Eforturile autoritatilor competente in combaterea comertului ilegal trebuie dublate de o serie de schimbari legislative, pe care industria tutunului le solicita de ani de zile. Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, trebuie clarificata situatia la punctele de trecere a frontierei interne cu Ungaria si Bulgaria, iar politia locala si jandarmeria trebuie sa primeasca atributii specifice, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara in zona lor de competenta: piete, oboare, statii de metrou etc.” – afirma Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania, Sorana Mantho.

“Companiile de tutun sustin eforturile autoritatilor de aplicare a legii. Din pacate, nu acelasi lucru se poate spune despre autoritatile fiscale. Ministerul Finantelor a decis sa compenseze scaderea de TVA cu o crestere de acciza la tigarete. Cresterea este, insa, excesiva si pune presiune pe piata legala, astfel ca ea creaza premisele unei relansari a contrabandei. Consideram ca este necesara revenirea la predictibilitate in materie fiscala si la un calendar clar, mai ales in conditiile in care nivelul de accizare prevazut pentru 2018 a fost deja atins. De asemenea, este absoluta nevoie de o noua Strategie Nationala de combatere a comertului ilegal cu tigarete pentru perioada 2015-2018, care sa vizeze imbunatatirea legislatiei si masuri concrete ce trebuie implementate de toate institutiile responsabile” – subliniaza Directorul Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria, Gilda Lazar.

„Este imbucurator faptul ca piata neagra continua sa scada si in mai. Speram ca acest trend sa continue si sa nu reprezinte din nou, ca de atatea ori in trecut, doar un rezultat al unui anumit context. Spun acest lucru pentru ca, circa 80% din pretul unui pachet de tigarete reprezinta acciza si TVA, taxe platite la stat si, ca urmare, evolutia industriei tutunului depinde in foarte mare masura de politica fiscala si de cadrul de reglementare” – a declarant si Directorul Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania, Adrian Popa.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa companiile din sectorul petrolier. in 2014, industria tutunului a virat la buget circa 2,7 miliarde euro, insemnand accize, TVA, taxe si contributii. Suma reprezinta 1,75% din PIB si 12,5% din totalul veniturilor bugetare.(Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here