92% dintre managerii CSR cred ca mediul de business a contribuit la rezolvarea problemelor sociale

0
1123

Conform unui studiu realizat de Deloitte in zece tari din Europa Centrala, managerii din Romania sunt cei mai optimisti cu privire la maturizarea sectorului de Responsabilitate Sociala si Dezvoltare Sustenabila (CSR): 50% considera ca acesta se va dezvolta in urmatorii ani, iar problemele sociale si de mediu vor fi incluse in modelul de business al companiilor.

Numarul companiilor din Europa Centrala care implementeaza solutii strategice ce le sporesc contributia la dezvoltarea sociala si economica durabila este in crestere. Rezultatele studiului realizat de Deloitte in zece tari din regiune arata ca principalele beneficii ale initiativelor CSR pentru companii includ implicarea sporita a angajatilor, imbunatatirea reputatiei si o relatie mai buna cu comunitatile locale. Mai mult, 84% dintre managerii CSR din regiune considera ca mediul de business a contribuit la rezolvarea unor probleme sociale si economice acute, inclusiv aspecte referitoare la protectia mediului si rata somajului. Majoritatea respondentilor (76%) s-au declarat optimisti referitor la dezvoltarea sectorului CSR in urmatorii ani.

„Optimismul specialistilor CSR din Romania este cu siguranta imbucurator si reprezinta un semnal pentru toate companiile din tara noastra, intrucat indica importanta in continua crestere a acestui sector pentru mediul de business”, a declarat Andrei Ionescu, Partener Enterprise Risk Services (ERS) in cadrul Deloitte Romania si Moldova. „in contextul in care raportarea datelor non-financiare va deveni obligatorie incepand cu anul 2017, este de asteptat sa asistam la o intensificare treptata a eforturilor depuse de companii pentru cauze sociale.”

Rezultatele studiului in Romania au fost prezentate astazi in cadrul unui eveniment organizat in parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

„Felicit compania Deloitte pentru initiativa acestui studiu, in contextul in care, la nivelul intregii Uniuni Europene, se pune din ce in ce mai mult accent pe responsabilitatea sociala a corporatiilor. Este clar pentru noi toti ca integrarea problemelor sociale si de mediu in actiunile si strategiile companiilor va contribui la o societate mai buna si un mediu mai curat”, a declarat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu.

Majoritatea managerilor din Europa Centrala sunt optimisti cu privire la viitorul CSR-ului – aproape jumatate dintre acestia cred ca CSR-ul va inflori si va exista o crestere continua a numarului de companii responsabile social (44%). O treime dintre respondenti sustin ca CSR-ul va ajunge la maturitate pe masura ce aspectele sociale si de mediu devin parte a modelelor de business (32%).

Una dintre principalele concluzii desprinse din studiu este ca majoritatea managerilor CSR din Europa Centrala (84%) considera ca mediul de afaceri joaca un rol important in rezolvarea problemelor sociale si economice din fiecare tara.

„Ne asteptam ca, odata cu introducerea obligativitatii de raportare, companiile sa devina si mai constiente cu privire la aspectele legate de sustenabilitate si impactul pe care il au in societate si, mai mult decat atat, sa contribuie la o relatie mai stransa intre autoritati si mediul de afaceri”, a spus Ahmed Hassan (foto), Country Managing Partner Deloitte Romania.

La randul sau, Adrian Dobre, Secretar de Stat la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, a spus ca preocuparea pentru echitate sociala si pentru transparenta demersului administrativ si managerial reflecta asteptarile exprimate de opinia publica, atat fata de corporatii, cat si fata de toate autoritatile publice interesate.

„Consider ca acest tip de masuri ca directiva privind prezentarea de informatii nefinanciare si informatii privind diversitatea este binevenit, atat pentru a raspunde nevoii firesti de informare a investitorilor si publicului larg, cat si pentru a stimula gradul de implicare sociala al marilor companii, inclusiv in ceea ce priveste comunitatile defavorizate sau grupurile vulnerabile, fara a le impune costuri suplimentare de raportare sau noi bariere birocratice”, a spus Adrian Dobre.

Participantii la sondaj au indicat trei beneficii cruciale ale initiativelor de CSR, respectiv: implicarea sporita a angajatilor (65%), imbunatatirea reputatiei (55%) si relatii mai bune cu comunitatile locale (53%).

in opinia managerilor CSR intervievati, instrumentele si metodele care permit implicarea angajatilor, cum ar fi voluntariatul corporativ (36%) si programe de etica pentru angajati (29%), sunt cele mai utile. in ceea ce priveste cooperarea CSR externa, respondentii au mentionat dialogul cu partile cointeresate (35%), campaniile sociale (29%) si programele pentru protectia mediului (29%).

in tarile din Europa Centrala, putin peste jumatate dintre participantii la sondaj (54%) sustin ca firmele masoara efectele initiativelor de CSR. Monitorizarea mass-media este printre cele mai populare instrumente (52%), urmata indeaproape de indicatori proprii referitori la strategia de CSR (37%) si sondaje de opinie (34%).

Respondentii din Europa Centrala considera ca cele mai bune oportunitati pentru dezvoltarea sociala si economica a tarilor respective reies din impactul mediului de afaceri asupra cresterii competitivitatii economiei (96%), impactul pozitiv al companiilor asupra activitatii pe piata muncii (96 %), precum si influenta acestora asupra economiei bazate pe cunoastere si cresterea de capital intelectual (91%). Printre cei mai importanti factori care determina aceste schimbari se numara si presiunea din partea clientilor, care se asteapta din ce in ce mai des la produse si servicii responsabile social (75%).

Referitor la viitorul companiilor responsabile social, 76% dintre respondentii din Europa Centrala se asteapta la cresterea si profesionalizarea serviciilor. Mediul de afaceri joaca un rol important, dar acesta trebuie sa primeasca sprijin din partea sectorului public, dupa cum indica faptul ca 52% dintre respondenti critica lipsa de stimulente din partea administratiei de stat.

in ceea ce priveste alte obstacole majore pentru cresterea economica si dezvoltarea durabila a mediului de afaceri in urmatorii 15 ani, managerii indica conceptia gresita ca CSR-ul este o forma de sponsorizare (59%) si reticenta intreprinderilor de a investi in initiative de CSR (46%).

Studiul Deloitte a fost realizat in randul managerilor CSR din Cehia, Bulgaria, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia. Acesta a fost organizat in paralel cu sondajul Forumului pentru Afaceri Responsabile din Polonia, realizat in randul managerilor CSR polonezi cu ocazia celei de-a cincisprezecea aniversari a parteneriatului CSR in Polonia. Cele doua studii prezinta rolul specialistilor CSR in promovarea responsabilitatii sociale in randul companiilor, precum si observatiile lor cu privire la efectele pozitive ale initiativelor CSR asupra situatiei sociale si economice din fiecare tara.

CSR Managers este un studiu lansat de Responsible Business Forum, cea mai mare si veche organizatie non-guvernamentala pentru CSR din Polonia. Editia 2015 a fost realizata cu ocazia aniversarii a 15 ani a Parteneriatului pentru CSR in Polonia. Deloitte si PBS sunt partenerii studiului. Deloitte a realizat sectiunea referitoare la Europa Centrala din CSR Managers, cu exceptia editiei poloneze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here