5 lucruri pe care nu le stiati despre ceasurile Citizen

0
2040

Compania de ceasuri Citizen este bine cunoscuta in lumea intreaga in special pentru ceasuri bine realizate, fiabile si la preturi rezonabile. Dar mai putin cunoscute sunt istoria companiei, inceputul si ingineria de inalta clasa. Iata cinci fapte despre compania Citizen Watch, despre care probabil ca nu stiti.

  1. Citizen a fost fondata in 1918. Asta inseamna peste 100 de ani de istorie. Numele companiei „Citizen” (cetatean) a fost dat de catre primarul din Tokyo Shinpei Goto, care era prietenul fondatorului companiei, Kamekichi Yamazaki. Goto a folosit numele Citizen pentru a reprezenta visul ceasurilor de inalta calitate pe care fiecare cetatean si le poate permite. Interesant si poate ironic, imparatul de atunci al Japoniei, Taisho a fost probabil primul care a detinut un ceas Citizen.
  2. Ceasurile sunt realizate 100% in fabrica

Citizen este una dintre companiile de ceasuri care se ocupa in totalitate de productie. Ei realizeaza toate componentele in Japonia. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, toate mecanismele (inclusiv cele vandute unui tert, Miyota) sunt fabricate in Japonia si nu dispun de facilitati de productie in afara tarii de origine. Toate componentele sunt fabricate in cadrul companiei, de la circuite integrate, la chips-uri electronice, la componente mecanice. Singura exceptie o constituie mecanismele pentru unele ceasuri Campagnola, care sunt realizate de compania La Joux Perret, o companie pe care Citizen si care are fabrica in Elvetia. Citizen realizeaza carcasele ceasurilor, cadranele, limbile ceasurilor, mecanismele, toate in totalitate in incinta companiei. Citizen realizeaza inclusiv masinariile care produc piesele componente ale ceasurilor.

  1. Sistemul automatizat de asamblare a ceasurilor Citizen a distrus la sfarsitul anilor ’70 industria elvetiana de ceasuri. Aceasta linie de asamblare produce mecanisme cuart pe banda rulanta. Astazi, aceasta linie de productie din fabrica Iida este capabila sa produca un mecanism complet de cuart in fiecare secunda. Asta inseamna 30 de milioane de mecanisme pe an, daca functioneaza continuu pe tot parcursul anului. Iar Citizen are cel putin 10 astfel de linii de productie.
  2. Ceasurile Citizen de inalta calitate sunt asamblate manual de catre specialisti. Desi mizeaza pe liniile de productie automatizate, modelele de ceasuri de top, inclusiv unele pe cuart, cum ar fi Citizen Chronomaster pe care il puteti gasi pe Japora, sunt asamblate manual de un singur ceasornicar, pe care Citizen il numeste „Meister” si „Super Meister”. Pentru a se califica ca „Super Meister”, ceasornicarul trebuie sa aiba cel putin 30 de ani de experienta in producerea ceasurilor Citizen. Cei mai multi isi incep activitatea la Scoala Citizen Watch.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here