3 din 10 copii din mediul rural au o problemă oftalmologică

  0
  717
  • Hipermetropia e cea mai întâlnită problemă de vedere la preșcolari
  • 3 din 10 copii din mediul rural au o problemă oftalmologică
  • 56% dintre români nu știu că un copil ar trebui să meargă la control o dată la 6 luni, până la vârsta de 2 ani

  În perioada septembrie 2022 – ianuarie 2023, rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș a realizat o campanie gratuită de screening pentru preșcolari, prin care a dorit să descopere la timp eventualele vicii de refracție ale celor mici și să crească gradul de conștientizare în ceea ce privește importanța controlului oftalmologic la copii. Micii pacienți au fost examinați cu ajutorul aparaturii ultraperformante Plusoptix, tehnologie special dezvoltată pentru screening-ul oftalmologic neinvaziv. Testarea s-a efectuat de la 1 metru distanță și totul a fost sub formă de joacă, pentru ca cei mici să se simtă în siguranță de-a lungul întregului proces.

  În urma campaniei, rezultatele au arătat care sunt cele mai frecvente probleme oftalmologice, cât de afectați sunt copiii din mediul rural față de cei din mediul urban, dar și cât de importante sunt prevenția și corectarea din timp a afecțiunilor oftalmologice.

  Toate acestea sunt extrem de relevante în contextul în care timpul petrecut în fața ecranelor e tot mai mare, iar pandemia și privarea de vitamina D au agravat problemele de vedere. Un studiu realizat de Asociația Oftalmologilor demonstrează că școala online a crescut de până la 20 de ori timpul pe care copiii îl petrec în fața ecranelor, estimându-se că aproximativ 5 miliarde de oameni vor avea probleme de vedere în următorii 30 de ani.

  Hipermetropia e cea mai întâlnită problemă de vedere la preșcolari

  Principala descoperire a fost că, din 1150 de preșcolari testați, la 20% s-a găsit o problemă de vedere. Acest lucru are sens în contextul în care majoritatea afecțiunilor oftalmologice sunt genetice.

  1 din 5 preșcolari are o problemă de vedere

  Cea mai frecventă afecțiune întâlnită la preșcolarii incluși în această campanie de screening a fost hipermetropia. Pacienții care se confruntă cu hipermetropie au dificultăți în a vedea bine obiectele apropiate. La preșcolari, această afecțiune este de regulă genetică și e important ca problema să fie adresată din timp. Hipermetropia netratată poate duce la ambliopie, cunoscută și ca „ochi leneș”. Asta pentru că ochiul cu vedere mai slabă e „ignorat” de creier, iar dacă viciul de refracție rămâne necorectat, există riscul ca ochiul afectat să nu mai vadă niciodată la fel de bine ca cel sănătos. E important de menționat că majoritatea copiilor se nasc cu o formă ușoară de hipermetropie, care nu necesită ochelari și nu ar trebui să ne îngrijoreze. Activitățile vizuale ale preșcolarilor includ și efortul la aproape, dar sunt combinate și cu multe jocuri de exterior, în aer liber, ceea ce permite o mai mare relaxare a ochilor.

  Pe locul al doilea în topul celor mai frecvente probleme oftalmologice la preșcolari, a fost astigmatismul. Preșcolarii cu astigmatism văd în ceață, indiferent de distanța la care se află obiectele. Afecțiunea poate fi atât genetică, dar poate apărea și la vârste fragede.

  Miopia a fost a treia cea mai întâlnită afecțiune de vedere la preșcolari (copii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani), dar e cea mai frecventă în rândul școlarilor mici și mari (mai mari de 7 ani). Miopia se manifestă prin vedere încețoșată la distanță și, de cele mai multe ori, reprezintă o problemă genetică. Se poate dezvolta gradual sau rapid, dar se recomandă corectarea cât mai timpurie, pe baza unui consult oftalmologic specializat.

  Printre riscurile de a dezvolta miopie, se numără: utilizarea frecventă a ecranelor (calculator, telefon, televizor etc.), petrecerea activităților în spații închise, cu lumină artificială și, bineînțeles, moștenirea genetică. În ultimii trei ani, au predominat activitățile în online – școlarii petrec mai multe ore cu ochii în ecrane, la distanță mică (30-40 cm), într-o poziție vicioasă (spate îndoit, aplecat) și își obosesc suplimentar ochii, ceea ce duce la o creștere a cazurilor de miopie în rândul copiilor școlari.

  – Dr. Țicle Alexandra, medic oftalmopediatru în clinica Dr. Holhoș

  Rezultatele au arătat că există și cazuri de vicii de refracție combinate printre preșcolari (hipermetropie cu astigmatism sau miopie cu astigmatism) și cazuri de strabism necorectat.

  Viciile de refracție netratate au consecințe severe pe termen lung. Conform unui studiu recent realizat de Orbis International, miopia la copii poate cauza anxietate sau depresie, fiindcă aceștia au rezultate slabe la școală, întâmpină dificultăți când vine vorba de practicarea sporturilor și devin cu ușurință victime ale bullying-ului.

  Legat de performanța academică a copiilor cu probleme de vedere, mai există un studiu clinic marca Wilmer Eye Institute – Johns Hopkins Medicine. Timp de 3 ani, cercetătorii au analizat performanțele școlare ale 2304 elevi din clase primare și gimnaziale. Copiii au fost consultați oftalmologic periodic și au primit ochelari de vedere în consecință. Studiul a arătat că rezultatele standardizate ale testelor de citire și matematică au crescut semnificativ la numai un an după ce elevii au primit ochelari de vedere. Cel mai mult au evoluat chiar copiii care aveau cele mai slabe rezultate școlare până la momentul inițierii studiului.

  35% dintre copiii din mediul rural au o problemă de vedere

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here