22 de ani de la reinfiintarea Muzeului Taranului Roman. Duminica, intrare gratuita la expozitii si concerte

0
767
muzeul-taranului-roman

muzeul-taranului-romanImplinirea a 22 de ani de la reinfiintarea Muzeului Taranului Roman va fi sarbatorita duminica la muzeu, unde cei prezenti vor putea vizita gratuit expozitia „Pe aripile timpului”, ce reuneste muzica din intreaga lume, si vor putea asista la concerte ale unor artisti populari din tara.

Duminica, 5 februarie, Muzeul taranului implineste 22 de ani de la (re)infiintare.

Intrarea la expozitia „Pe aripile timpului” va fi libera, duminica, intre orele 10.00 si 18.00, iar de la orele 12.00, 14.00 si 16.00, vizitatorii pot participa la vizite ghidate. Dupa aceasta zi, expozitia urmeaza sa fie desfacuta si pregatita pentru refacerea ei in Franta.

Prima expozitie de sunet din Romania, „Pe aripile timpului” a fost vernisata pe 17 septembrie anul trecut la Muzeul taranului din Capitala. Expozitia, cu titlul original „L’air du temps”, a fost realizata de Laurent Aubert, la Muzeul de Etnografie din Geneva, unde a fost inaugurata in 2009, cu prilejul comemorarii a 50 de ani de la disparitia savantului roman Constantin Brailoiu. Acesta a fondat, in 1944, la Geneva, alaturi de directorul Muzeului de Etnografie din acea vreme, Eugene Pittard, Arhivele internationale de muzica populara (AIMP).

Expozitia include muzica traditionala din toata lumea, muzica romaneasca din vechime pana la manele, precum si hituri internationale actuale.

De la ora 18.00, in Studioul Horia Bernea, va avea loc proiectia filmului „Triptic: Constantin Brailoiu, Clara Haskil si Dinu Lipatti”, de Ana Simion.

Proiectia filmului va fi urmata de „Ecouri din Romania profunda” – concert de muzici traditionale la Studioul Horia Bernea.

Ion Costache si Mihai Dinita din satul Merisani-Dobrotesti, Teleorman, vor canta din caval, diferite feluri de fluiere (simple sau ingemanate), cimpoi si ocarina – separat sau impreuna – cantece de dragoste si melodii de joc din Teleormanul de altadata.

Nelu Petru Jolte, Siminic Guti si Leontin Dungau din Bihor vor executa cantece lirice (doine) si melodii de joc: „Luncanul” (numit inspre Beius „polca”), „Salajanul” (numit si „Pe picior”), „Manantelul” si „invartita rara” (din partile Clujului).

Nicolae Pitis va canta hori din tara Lapusului, va suna din trambita, va dansa si va striga ca la joc. I se va alatura cu glasul, zongora, dramba, tilinca sau viola (contra), Ioan Pop din Hoteni, Maramures, conducatorul cunoscutului grup Iza. impreuna cu cei doi vor mai evolua Ioachim Fat (cetera) si Grigore Chira (zongora, doba, gordon), care vor executa hori si melodii de joc de altadata din Maramures, din Lapus si din Chioarul vecin.

Muzeul taranului Roman a fost infiintat in anul 1906, in baza unui Decret Regal semnat de Regele Carol I, sub denumirea de Muzeul de Etnografie, de Arta Nationala, Arta Decorativa si Arta Industriala, potrivit site-ului institutiei. Institutia a fost cunoscuta si sub denumirea Muzeul de la sosea. Pe 15 februarie 1990, ministrul Culturii de atunci, Andrei Plesu, face un nou act intemeietor, numindu-l pe pictorul Horia Bernea director al nou (re)infiintatului Muzeu al taranului Roman.

in anul 1996, muzeul a primit trofeul EMYA – European Museum of the Year Award.

Din mai 2010, Muzeul taranului Roman este condus de Virgil Nitulescu, presedintele Comitetului National Roman al Consiliului International al Muzeelor (ICOM). (Mediafax)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here