Guvernul a trimis in Parlament noua forma a Codului insolventei

0
891
parlament-mic

Guvernul a transmis Parlamentului, de aceasta data sub forma unui proiect de lege, noul Cod al insolventei, care nu mai prevede ca procedura va fi aplicata si dosarelor de insolventa deeja deschise si care nici nu mai include un paragraf distinct legat de insolventa in audio-vizual.

Proiectul de lege a fost inaintat Parlamentului in procedura de urgenta, dupa ce, in luna octombrie, Curtea Constitutionala (CC) a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului referitoare la ordonanta de urgenta a Guvernului privind insolventa si a constatat totodata ca intreg actul normativ este neconstitutional, informeaza Mediafax.

Proiectul propus de Guvern prevede acum ca noile reguli de insolventa vor fi aplicate procedurilor incepute dupa intrarea in vigoare a legii si nu mai contine un paragraf distinct legat de audio-vizual.

Celelalte reguli sunt pastrate din ordonanta de urgenta initiata in octombrie.

Initial, Guvernul a promovat Codul Insolventei printr-o ordonanta de urgenta, hotarand ca noile prevederi vor fi aplicate din 25 octombrie inclusiv procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare.

Aceeasi ordonanta includea un paragraf distinct legat de domeniul audio-vizualului si care prevedea ca, in cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare, se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului.

Aceste doua prevederi au fost insa contestate de Avocatul Poporului, iar judecatorii CC au admis exceptia de neconstitutionalitate si, mai mult, au constatat ca intreaga ordonanta este neconstitutionala, Guvernul fiind astfel obligat sa propuna un nou proiect, promovat acum ca lege, nu ca ordonanta de urgenta.

Decizia Curtii Constitutionale a fost criticata de premierul Victor Ponta, care a acuzat institutia ca sprijina evaziunea fiscala si nu lasa Guvernul sa combata acest fenomen, el afirmand despre actuala lege a insolventei ca incurajeaza companiile sa nu plateasca taxele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here