Guvern: Cu un an agricol bun, Romania poate avea o crestere economica de peste 4%

0
728

Romania poate depasi, cu un an agricol bun, o crestere economica de 4% in acest an, iar pentru anul viitor devine fezabila o rata a cresterii de 5%, tendinta care va fi mentinuta pentru o perioada mai lunga, se arata intr-un document distribuit de Guvern in Parlament, la discursul premierului Ponta.

„Cresterea este sanatoasa, vine din industrie si servicii, dar anul acesta si-au revenit si constructiile. Cu un an agricol bun depasim 4% in 2015. La anul devine fezabila o rata de crestere economica de 5%, din nou printre cele mai mari din UE. Cresterea economica de 4-5% se va mentine o perioada mai mare de timp, fiind mai degraba organica, nealimentata de fluxuri de capital speculativ, sustinut de creditare matura, un proces de augmentare insotit de reducerea masiva a ritmului de crestere a datoriei publice, inflatie la nivel minim record”, se arata in document, informeaza Mediafax.

Executivul apreciaza totodata ca necesarul de finantare al datoriei publice guvernamentale va scadea cu circa 10 miliarde lei anul viitor fata de acest an si cu aproape 17 miliarde lei in 2017 fata de acest an, ca urmare a reducerii deficitelor bugetare si a platilor de dobanzi mai mici, prin cresterea credibilitatii Romaniei pe pietele financiare internationale si a reducerii costurilor de finantare asociate.

in privinta intrarii in zona euro, Guvernul sustine ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana care indeplineste 10 criterii din cele 11 stabilite de Comisia Europeana in Procedura de Dezechilibru Macroeconomic, dar ca nu este indeplnit si criteriul privind pozitia investitionala internationala neta, criteriu neindeplinit de 16 dintre cele 28 de tari UE.

„Ar trebui sa investim noi in strainatate mai mult decat se investeste la noi! Atentie, Germania si Franta nu indeplinesc 3 criterii din 11, Spania 5”, mai arata Guvernul.

Produsul Intern Brut a crescut in termeni reali in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 4,3% ca serie bruta, respectiv cu 4,2% ajustat sezonier.

Bugetul pentru anul in curs a fost fundamentat luand in calcul o crestere a PIB de 2,5%. Cea mai recenta estimare a Comisiei Nationale de Prognoza, datand din luna mai, ia in calcul un avans de 3,3%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here